Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jihadiştii cu buldozerele la Nimrud, sit clasat Unesco !

nimrudjpg.jpg

Cetatea asirianà Nimrud

Jihadiştii din Irak iau cu asalt o nouă perlă arheologică. După ce au pus la pământ muzeul din Mosul şi au ars biblioteca acestuia, extremiştii grupării Statul islamic au intrat joi cu buldozerele în Nimrud, antică cetate irakiană de o valoare arheologică inestimabilă. Comunitatea internaţională este înmărmurită în faţa acestei barbarii iar reacţiile nu au întârziat să se facă auzite.

Unesco a denunţat déjà « o crimă de război » şi a cerut comunităţii internaţionale să-şi unifice eforturile pentru a « stopa această catastrofă ». In opinia Irinei Bukova, directoarea generală a instituţiei, « curăţirea culturală care are loc în Irak nu iartă nimic şi pe nimeni: ea vizează oamenii, minorităţile şi este însoţită de distrugerea sistematică a patrimoniului milenar al umanităţii ».

Ca să-şi justitifice ororile, jihadiştii afirmă că distrug statuile pe motiv că ele ar favoriza idolatria. Mai multi experţi notează însă că distrugerile sunt foarte selective. Asa-zişii « idoli » îi deranjează mai puţin pe jihadişti când sunt de talie mică şi deci uşor transportabili şi negociabili pe piaţa neagră a operelor de artă. Numai statuile mari care nu pot fi luate pe sus sunt distruse de jihadişti.

Ce este Nimrud, ce s-a găsit acolo ?

Nimrud este una dintre cetăţile-far ale imperiului asirian. Fondat în secolul 13 înainte de Hristos, oraşul antic este unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice irakiene şi un important aşezământ al civilizaţiei mesopotamiene. Oraşul este clasat patrimoniu mondial Unesco.

In 1988 arheologii au scos acolo la lumină peste 600 de bijuterii, decoraţii şi pietre preţioase. A fost vorba de una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale secolului 20. O parte din bazoreliefurile şi colosalele statui cu tauri înaripaţi se regăsesc în cele mai mari muzee din lume, la Paris sau Londra spre exemplu. Prezenţa lor în Occident se explică în parte prin jafurile comise acolo după 1820 de diverşii exploratori şi lideri occidentali. Nimrud a avut de asemenea de suferit de pe urma invaziei americane din Irak în 2003. Actualele distrugeri comise de jihadişti nu au fost încă evaluate cu precizie, experţii serviciului irakian de antichităţi nereuţind să ajungă încă la faţa locului. Imaginile video postate pe internet de propagandiştii grupării Statului islamic în care se văd statui uriaşe sparte cu barosul îi fac însă pe specialişti să se aştepe la ce e mai rău.

 
Jihadiştii cu buldozerele la Nimrud, sit clasat Unesco !