Senatoarea Goy-Chavent: "Franţa nu trebuie să ignore evoluţia în bine a tàrii Dvs, această « nouă » Românie"

goy_chavent.jpg

Senatoarea francezà Sylvie Goy-Chavent

« România ocupă un loc foarte privilegiat, un loc strategic, un loc de prim plan în lume ». Iată ce spune la microfonul RFI senatoarea Sylvie.Goy-Chavent (se citeste « goa »). Profesoară de meserie, primăriţă a localităţii Cerdon (se citeste « serdon ») din sud-estul Franţei de 20 de ani, Sylvie.Goy-Chavent este aleasă senatoare în 2008. Membră fondatoare a partiudului de centru-dreapta UDI, aleasa franceză cunoaşte bine România, ţară în care unul dintre copii ei urmează studii superioare. Nu acesta este însă motivul pentru care a intrat în grupul de prietenie Franţa- România.

« România m-a atras dintotdeauna ; România este ţara cea mai estică a Uniunii europene, România ocupă deci un loc foarte privilegiat, un loc strategic, un loc de prim plan în lume. Apoi să nu uităm că la nord de România se află Republica Moldova şi Ucraina, zone cu miză mare în acest moment.

România mă atrage şi pentru că are o privire aparte asupra Franţei, o privire prietenească şi în plus românii sunt adesea francofoni şi francofili ca Dvs » !

Si cum vi se pare că a evoluat ţara, România, de 25 de ani încoace, de când a căzut regimul Ceauşescu ?

« Vă mărturisesc că merg des în România pentru că am pe unul dintre copii care îşi continuă studiile acolo. Constat astfel că ţara Dvs este în plină mutaţie, în schimbare în bine. De aceea Franţa nu trebuie să ignore aceste evoluţii, această « nouă » Românie. Trebuie să schimbăm părerile pe care le au uneori francezii despre această ţară. Adesea ei fac un amalgam complet injust între români şi romi. Dealtfel diaspora românească de aici din Franţa suferă mult din cauza acestei etichete bazate pe un amalgam, pe un fals.

Trecând peste aceste considerente, România este pentru mine o ţară în plină dezvoltare, o ţară foarte interesantă şi românii sunt adorabili. Imi place mult România din multiple motive şi sper ca legăturile dintre Franţa şi România, déjà foarte strânse, să rămână mai departe puternice. Sper de asemenea ca românii să continue să înveţe franceza pentru că observ cum tânăra generaţie învaţă mult engleza. E normal, engleza e o limbă de circulaţie mondială, dar trebuie să continuaţi să învăţaţi franceza. Trebuie ca Franţa să întindă mâna României şi viceversa. Există legături ieşite din comun şi prea strânse între cele două ţări pentru a le putea trece cu vederea ».

Senatoarea francezà Sylvie Goy-Chavent la microfonul RFI