Deputatul Denis Jacquat despre România:"o ţară care a evoluat extraordinar de când a căzut comunismul"

dj.jpg

Denis Jacquat, deputat UMP si vice-presedinte al grupului de prietenie Franta-România

« După càderea lui Ceauşescu, din punct de vedere economic România a evoluat extraordinar. Doar din când în când complexa problemă a romilor poluează relaţia cu Franţa ». Iată ce spune la RFI Denis Jacquat, medic de profesie, deputat conservator din UMP şi unul dintre vice-preşedinţii grupului de prietenie Franţa-România din Adunarea naţională. De ce şi când a intrat însă în acest grup parlamentar ?

« Am intrat în acest grup de mult de tot, acum vreo 27-28 de ani, din mai multe motive. La început m-am înscris pentru că România era – şi mai este - o ţară de limbă franceză. Cunoscusem aici încă de pe vremea lui Ceauşescu francezi căsătoriţi cu românce şi remarcasem faptul că respectivele persoane iubeau cu adevărat Franţa.

Al doilea motiv care m-a făcut să intru în acest grup de prietenie este mai mult legat de istorie. In zona Banatului, în urmă cu mult timp, au plecat să se instaleze oameni de aici din regiunea Moselle de unde erau originari bunicii mei. Mulţi francezi deci de lângă oraşul Metz au emigrat în Banat.

Aveam deci mai multe motive ca să ader la grupul parlamentar de prietenie Franţa-România. După căderea comunismului apropierea s-a amplificat, am plecat la Bucureşti în delegaţie şi ne-am întâlnit acolo nu doar cu oameni politici ci şi cu învăţători, cu studenţi şi cu profesori cu care am vorbit despre libertate şi democraţie. Când ne-am întors la Metz am constatat că exista déjà un elan în toată Franţa în favoarea României. In Moselle spre exemplu au fost sate întregi care s-au înfrăţit cu comune româneşti ca să le ajute să se dezvolte. S-a instaurat deci încă de atunci o cooperare care a funcţionat foarte bine”.

Si cum priviţi astăzi România, 25 de ani după căderea comunismului ?

« Dacă compar cu România de imediat de după càderea lui Ceauşescu, putem vorbi despre o evoluţie extraordinară a ţării. Din punct de vedere economic, chiar dacă toate lucrurile nu sunt încă perfecte, vedem o evoluţie nebunească, am asistat la o evoluţie extraordinară a ţării.

Printre factorii care ne-au apropiat de România am uitat să amintesc sportul. De exemplu, fiica mea s-a apucat de gimnastică după ce a văzut şi fost subjugată de evoluţiile Nadiei Comăneci. Apoi să nu uităm fotbalul : aici la Nancy l-am avut antrenor pe Laszlo Bölöni, un tip foarte bine.

Au fost deci o serie de factori pozitivi care m-au influenţat chiar dacă din când în când problema romilor poluează relaţia. E o chestiune complexă, lumea confundă adesea rom cu România ceeace poate fi uneori jenant pentru români. Asta nu mă împiedică să constat însă evoluţia extraordinară a ţării Dvs. Si nu doar la oraş ci şi în provincie. Reţelele de şosele s-au ameliorat sensibil, este clar că România s-a modernizat ».

Denis Jacquat, deputat francez despre relatiile cu România