Evreii din Franţa sub protecţie sporită

sinagogue_securisee.jpg

Sinagogà parizianà sub protectie politieneascà (foto Lionel Bonaventure, AFP)

Mobilizare generală în Franţa a forţelor de ordine. In urma atentatelor de săptămâna trecută şi aflate încă în alertă antiteroristă maximă la Paris, autorităţile franceze au decis să mobilizeze mii de militari şi poliţişti suplimentari pentru a proteja locurile sensibile. Incă de azi din ordinul preşedintelui François Hollande 10 mii de soldaţi suplimentari vor ieşi pe teren ca să asigure securitatea punctelor sensibile. Printre ele şi locurile frecventate de evrei – să nu uităm că în atacurile islamiste de săptămâna trecută de la Paris au fost executaţi şi 4 evrei dintr-un magazin caşer. Ce prevăd aceste măsuri sporite de securitate şi cum le apreciază comunitatea evreiească din Franţa ?

Cele 717 şcoli şi lăcaşuri de cult evreieşti din Franţa beneficiază încă de luni de protecţie sporită. Bernard Cazeneuve, ministrul francez de interne, a ordonat mobilizarea a 4700 de poliţişti şi jandarmi în jurul acestor obiective sensibile. « Franţa nu a scăpat de ameninţările teroriste » a ţinut să sublinieze de partea sa premierul Manuel Valls adăugând la adresa comunităţii evreieşti : « Nu vreau ca în ţara mea să se spună că duşmanul este evreul ». Un prefect a fost special însărcinat ca să coordoneze aceste forţe de ordine. De notat că de protecţie sporită vor beneficia şi lăcaşurile de cult musulmane având în vedere că după atacurile de la Charlie Hebdo 50 de moscheei fuseseră atacate.

Soarta evreilor din Franţa a fost zilele trecute subiect de polemică după ce sâmbătă seara premierul Beniamin Netaniahu lansase evreilor din Franţa un apel ca să emigreze în Israel. « Càminul evreielor din Franta este Israelul » a spus atunci Netaniahu. Omologul său francez Manuel Valls îi dăduse deîndată replica afirmând că « Franţa fără evreii francezi nu mai este Franţa ». Duminică, în urma manifestaţiei pariziene – la care fusese rugat oficial să nu vină - şi a vizitei efectuate la cea mai mare sinagogă din capitală, liderul israelian şi-a schimbat tonul şi a salutat « determinarea preşedintelui Hollande şi a premierului Valls de a combate noul antisemitism şi terorism ».

Rămâne de văzut dacă discursul oficialilor francezi îi va linişti sau nu pe membrii comunităţii evreieşti din Franţa – cea mai importantă din Europa, estimată între 500 şi 600 de mii de oameni. Zilele trecute liderul Consiliului reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franta estimase că « evreii din Franţa sunt în stare de război ». Mărturiile pe care le-am cules şi noi la manifestaţia de duminică tind să confirme sentimentul de frică şi nesiguranţă care îi macină pe mulţi. Trebuie spus că între 2013 şi 2014 numărul de acte antisemite practic s-a dublat în Hexagon – şi asta ţinând cont doar de cifrele oficiale. Motiv pentru care anul trecut circa 7 mii de evrei francezi au decis să emigreze în Israel, adică de două ori mai mulţi decât în anul precedent.

Evreii din Franţa sub protecţie sporită