Franța: Parlamentul adoptă definitiv proiectul privind creșterea puterii de cumpărare

senatul_francez_a_adoptat_imediat_dupa_camera_deputatilor_o_serie_de_masuri_pentru_cresterea_puterii_de_cumparare.

Senatul francez a adoptat, imediat dupa Camera Deputatilor, o serie de masuri pentru cresterea puterii de cumparare.
Senatul francez a adoptat, imediat dupa Camera Deputatilor, o serie de masuri pentru cresterea puterii de cumparare.
Sursa imaginii: 
AFP - MARTIN BUREAU

Revalorizarea pensiilor și a ajutoarelor sociale, plafonarea creșterii prețurilor la chirii – măsurile sunt din cele mai diverse. Textul a fost adoptat, miercuri, de 395 de deputați iar 112 au votat împotriva lui. S-au abținut 36 de deputați. Au respins proiectul grupul Franța nesupusă, ecologiștii și stânga radicală. Câteva minute mai târziu, Senatul a votat masiv textul: 245 de senatori au votat pentru și doar 27 au votat contra lui.

Cea mai puternică măsură decisă este revalorizarea pensiilor, în timp ce prețurile, în Franța, au crescut, în ultimul an, cu peste 6% iar analiștii se așteaptă ca până în septembrie să se ajungă undeva la 7% .

Pensiile și diverse ajutoare sociale vor fi revalorizate cu 4% , de la 1 iulie, retroactiv. Iar unele prestații sociale au fost deja majorate cu aproape 2%, în aprilie.

Apoi, Parlamentul a validat un articol prin care este plafonat indicele de referință al chiriilor, până în iunie 2023.

Este o manieră de a limita impactul puternicei inflații înregistrate în Franța, pe fondul situației geopolitice dar și în urma crizei sanitare.

Iar la 3 ani de la intrarea sa în vigoare, faimoasa primă Macron, decisă ca urmare a amplelor manifestații ale Vestelor galbene, va fi extinsă. Până acum, prima era plafonată la 1.000 de euro.

Astfel că, din 1 iulie 2022 și până la finele lui decembrie 2023, companiile de stat, care doresc, pot oferi salariaților o primă excepțională de până la 3.000 de euro, scutită de taxe. Practic, este o împărțire a profitului companiei. Iar pentru marile companii de stat, prima poată să ajungă până la 6.000 de euro și va fi, la fel, scutită de impozite și taxe.

Conform unui studiu guvernamental, mai bine de 15 milioane de salariați au beneficiat de această primă, între 2019 și 2022. Ei au primit o sumă medie de 542 de euro.

De la finele lui 2023 prima va putea fi acordată și de companiile private, dar care au mai puțin de 50 de salariați și va fi exonerată de cotizațiile sociale, nu și de impozite.

În altă ordine de idei, a fost acordată o derogare de la plafonul stabilit pentru emisiile de gaz cu efect de seră pentru a face posibilă funcționarea unei centrale de cărbune. Ideea este să nu existe riscul unei eventuale penurii de energie, din cauza războiului din Ucraina.  

Senatorii au votat să interzică tăierile de electricitate în cazul unor facturi neplătite, indiferent de perioada anului, tot în scopul de a nu da peste cap bugetul familial. În schimb, furnizorul de electricitate poate limita puterea de alimentare, pentru a determina clientul să își achite facturile.

Iar tot la capitolul electricitate, statul va putea să interzică panourile publicitare electrice în cazul în care există probleme extrem de serioase de aprovizionare.