Caniculă: În mări și oceane, flora și fauna se sufocă

un_recif_de_corali_in_mediterana_afectat_de_cresterea_temperaturilor.

Un recif de corali în Mediterana, afectat de cresterea temperaturilor.
Un recif de corali în Mediterana, afectat de cresterea temperaturilor.
Sursa imaginii: 
© Mario Munaretto, CNRS

Chiar și sub apă, termometrul înregistrează temperaturi nemaîntâlnite. Consecințele sunt extrem de negative pentru fauna și flora acvatică.

La finele lui iulie, temperatura din Mediterană a ajuns la 30,7 grade Celsius, în estul insulei Corsica, potrivit Observatorului meteorologic francez Keraunos.

Iar un cercetător de la Laboratorul de oceanografie situat la doar câțiva km de Nisa, Jean-Pierre Gattuso, a înregistrat  29,2 °C în apropierea coastei. "Nu s-au mai înregistrat astfel de cifre", susține expertul. În mod normal, în această perioadă a anului, temperatura Mediteranei este cuprinsă între 21 și 24 °C.

Suntem în plină perioadă de canículă marină, explică Jean-Pierre Gattuso. Este un episod de caniculă observat încă de la finele lui iunie și acoperă, de atunci, Mediterana occidentală, din Italia și până în Spania.

Este o anomalie de mediu și are legătură cu valurile de canículă înregistrate în sudul și în vestul Europei, în ultimele luni.

Experții oceanografi explică faptul că în momentul în care există un exces de căldură în atmosferă, oceanul va încerca să o absoarbă iar astfel, apa, se supraîncălzește.

Există o singură condiție: să nu existe vânt. Iar exact aceasta este situația, în acest moment, în Mediterană.

În caz contrar, vântul ar permite apei de la suprafață să se amestece cu cea din profunzime, mult mai rece, iar astfel temperatura globală a apei, ar scădea. 

Acum, problema este că această canículă marină nu se limitează la Mediterană.

Oceanul Pacific – Pacificul de Nord și Australia de Vest – înregistrează o canículă marină.

Iar recent, temperaturi anormal de ridicate au fost observate în Atlantic și în Oceanul Arctic – după cum a semnalat Marine Heatwave Tracker, o aplicație care permite identificarea valurilor de căldură oceanică, pe ansamblul globului.

Iar rezultatul este devastator pentru ecosistemele marine.

O echipă de 70 de oameni de știință, a studiat impactul caniculei asupra Mediteranei, pentru o perioadă cuprinsă între 2015-2019.

Așa s-a observat că 90 % din suprafața analizată era afectată iar circa 50 de specii marine fac obiectul unei mortalități masive, susține cercetătorul francez Jean-Pierre Gattuso.

Principalele victime: corali, arici de mare, bureți dar și posidonia – o plantă care trăiește sub apă și are o capacitate impresionantă de a absorbi carbonul din atmosferă.

În Spania, unii oameni de știință cred că această plantă ar putea să dispară din jurul insulelor Baleare, în următorii 15 ani.

Este o plantă extrem de utilă. Rădăcinile sale pot crea recife în care este reținut nisipul iar astfel este realizat un baraj împotriva eroziunii plajelor.

Pentru săptămâna viitoare este preconizat să sosească un vânt din nord, care, va scădea temperatura din Mediterană foarte repede iar turiștii vor putea să intre în apă. Pentru moment, mulți nu înoată pe coasta franceză căci apa este prea caldă.

De cealaltă parte a globului, canícula marină participă la albirea Marii Bariere de Corali, după cum atenționa, încă din luna mai, o agenție guvernamentală australiană. Reciful de corali, lung de 2.300 de km, este puternic afectat de un nou episod de albire, din cauza căldurii marine.

Per total, 50% din recifele de corali de pe planetă sunt amenințate de încălzirea apelor, arată acest raport al experților australieni.

Iar un studiu publicat în revista Nature, în 2020, indica faptul că unii pești și crustacee marine parcurg chiar și 2.000 de km pentru a-și găsi habitatul de care au nevoie.

Iar în Mediterană a început să fie observați specii de pești care trăiesc, în mod normal, în Marea Roșie ori în Atlantic. Unii sunt inofensivi, alții deloc, astfel că ecosistemul marin este perturbat.