Premierul Boris Johnson: "Ucraina ar trebui, cel puțin, să revină la statu-quoul de dinainte de 24 februarie"

Premierul britanic, Boris Johnson, Londra, 13 mai 2022.

Premierul britanic, Boris Johnson, Londra, 13 mai 2022.
Premierul britanic, Boris Johnson, Londra, 13 mai 2022.
Sursa imaginii: 
FRANK AUGSTEIN / AP

Boris Johnson, premierul Marii Britanii a acordat un interviu publicației franceze Le Monde dar și altor 3 publicații europene - Corriere della Sera, El Mundo, Süddeutsche Zeitung. El a primit jurnaliști europeni în salonul de recepții din Downing Street, locul în care fusese amenajat biroul lui Margaret Thatcher. Iar în altă ordine de idei, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski va participa, prin intermediul unei videoconferințe, la summitul NATO, ce se va derula la Madrid, între 28 și 30 iunie. 

"Există un risc de oboseală în ceea ce privește Ucraina, un risc că oamenii vor pierde din vedere faptul că avem de a face cu o luptă vitală pentru valorile noastre", a mărturisit premierul britanic jurnaliștilor europeni și a adăugat că "Ucraina trebuie ajutată pentru ca să reziste".

"Decizia aparține ucrainenilor", a menționat Boris Johnson și mărturisește că a fost foarte bucuros să îi vadă pe liderii europeni care s-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski la Kiev, că au plecat cu ideea că Ucraina trebuie să câștige acest război.

Ucraina ar trebui, cel puțin, că revină la statu-quoul de dinainte de 24 februarie, este de părere Boris Johnson.

Pe front, în Donbass și în estul Ucrainei, forțele rusești progresează lent, fac pagube oribile în orașele prin care trec dar și civililor. Cheltuielile rusești sunt extreme – atât în trupe cât și în arme de înaltă precizie, a detaliat premierul Boris Johnson. 

Iar potrivit serviciilor de informații britanice, Rusia ar putea să ajungă la un punct, în următoarele luni, în care va începe să își epuizeze resursele. Atunci ar trebui sprijinită Ucraina pentru a se proteja de noi atacuri rusești și pentru a putea să întoarcă situația în favoarea ei, spune liderul britanic.

El dorește să ajute ucrainenii să se apere de orice atac nejustificat dar, nu a dorit să comenteze ideea exprimată de liderul francez, Emmanuel Macron, conform căreia "Rusia nu trebuie umilită".

Întrebat dacă ar fi interesat de noua arhitectură europeană propusă de Emmanuel Macron, premierul Boris Johnson a explicat că dorința Marii Britanii este de a susține Europa și că o va asista mereu în materie de securitate. În cadrul NATO, Anglia este al doilea finanțator, în ciuda enormelor bugete acordate de alte state.

Boris Johnson susține că relația sa cu Emmanuel Macron este mult mai bună decât spune presa.  

Iar în altă ordine de idei, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski va participa, prin intermediul unei videoconferințe, la summitul NATO, ce se va derula la Madrid, între 28 și 30 iunie. Anunțul a fost făcut de ministrul spaniol de Externe, José Manuel Albares.

Seful diplomației spaniole a asigurat că summitul de la Madrid va oferi Ucrainei o puternică imagine de unitate euro-atlantică.

Invitat de cancelarul Olaf Scholz, președintele Volodimir Zelenski ar urma să participe, tot în sistem de videoconferință la summitul G7 ce va avea loc în Germania, de duminică și până marți. Înainte însă, joi și vineri, 23 și 24 iunie, va avea loc summitul european, la Bruxelles, ocazie cu care ar urma să îi fie acordat Ucrainei statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.