Legislative Franța: Emmanuel Macron refuză demisia lui Elisabeth Borne și se consultă cu partidele politice

Franta: Prim-ministra Elisabeth Borne si presedintele Emmanuel Macron, 18 iunie 2022.

Franta: Prim-ministra Elisabeth Borne si presedintele Emmanuel Macron, 18 iunie 2022.
Franta: Prim-ministra Elisabeth Borne si presedintele Emmanuel Macron, 18 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
Gonzalo Fuentes, Pool via AP

La două zile de la alegerile legislativele care nu i-au oferit o majoritate parlamentară, președintele Emmanuel Macron a discutat, marți, cu mai multe formațiuni politice pentru a găsi ieșirea din impas. Totodată, el a refuzat demisia înaintată de prim-ministra Elisabeth Borne, așa cum este tradiția, în cazul unui eșec, după alegerile legislative.

Gestul lui Elisabeth Borne a venit pe fondul eșecului înregistrat la alegerile legislative, mai exact deoarece tabăra prezidențială nu a reușit să obțină majoritatea necesară în Adunarea Națională.

În total, sunt 577 de fotolii în Adunarea Națională iar pentru o majoritate absolută erau nevoie de 289 de deputați.

Ensemble!, tabăra prezidențială nu a obținut decât 245 de fotolii.

În schimb, Elisabeth Borne a obținut un mandat de deputat.

Ea va rămâne în funcție pentru ca guvernul să poată funcționa în aceste zile, a anunțat Palatul Elysée.

Opoziția a denunțat, de altfel, menținerea pe post a doamnei Borne.     

Analistul Frédéric Micheau – directorul general-adjunct al Institutului de sondaje OpinionWay – nu crede că este momentul demiterii lui Elisabeth Borne : "Elisabeth Borne este fragilizată de scorul prost obținut în alegerile legislative, dar, nu este eșecul primului-ministru ci este eșecul personal al lui Emmanuel Macron. Este unul personal al președintelui deoarece apropiații săi au fost sancționați. Fondatorul macroniei, reprezentanții macroniști ai Adunării Naționale – președintele de grup și cel al Adunării – nu au fost realeși. Cred că o eventuală demitere a lui Elisabeth Borne ar fi putut agrava și amplifica această criză. Apoi, să nu uităm că în momentul desemnării ei, toată lumea a salutat faptul că după 30 de ani, o femeie a preluat șefia Executivului. Iar ca să încheiem, într-un mod brusc, această experiență feminină la Matignon, nu ar fi deloc bine primit de opinia publică".

Președintele Emmanuel Macron are, săptămâna aceasta, o serie de obligații internaționale – Consiliul european, summitul G7 și cel al NATO, motiv pentru care, a decis să se consulte, marți și miercuri, cu șefii partidelor din majoritatea prezidențială dar și cu cei ai opoziției.

Liderul de la Republicani, de dreapta, Christian Jacob a fost primul invitat la Palatul Elysée. Formațiunea sa a obținut, la ultimele alegeri, 61 de fotolii de deputat.

Formațiunea refuză să facă vreun pact cu puterea și promite că va face o opoziție constructivă – va amenda textele taberei macroniste și va iniția noi proiecte, explică Christian Jacob : "Dezbaterea a fost una sănătoasă, iar poziția este ultra-majoritară: suntem o opoziție determinată și responsabilă. Deputații noștri vor prezenta, în Adunarea Națională, o serie de propuneri pe sectoare care afectează direct populația – inflație, securitate și sănătate".

Socialistul Olivier Faure, al doilea invitat, i-a explicat lui Emmanuel Macron că este dispus să facă anumite concesii dacă guvernul va lua măsuri pentru creșterea puterii de cumpărare – de altfel este principala preocupare a francezilor, mai exact este dorită creșterea salariului minim. Socialiștii au obținut 24 de fotolii de deputați.

A fost invitată la Elysée și Marine Le Pen, finalista din al doilea tur la prezidențiale, eterna rivală a lui Emmanuel Macron - lidera Reuniunii Naționale, formațiune de extremă dreaptă, dar și Fabien Roussel, liderul Partidului Comunist.

Marine Le Pen a reușit un scor istoric la aceste ultime alegeri legislative. A obținut 89 de fotolii de deputați.

Miercuri, președintele Macron se va întâlni cu ecologistul Julien Bayou precum și cu reprezentanți ai La France insoumise (LFI), stânga radicală, partidul care a inițiat Nupes – coaliția realizată în jurul lui Jean-Luc Mélenchon – din care fac parte și comuniști, ecologiști și socialiști.

LFI – Franța nesupusă intenționează să depună o moțiune de cenzură împotriva guvernului, pe 5 iulie.

Dacă majoritatea deputaților o va vota, guvernul va cădea.

LR a anunțat că nu va vota această moțiune.