Franța celebrează pe 21 iunie, 40 de ani de la crearea sărbătorii muzicii – celebra Fête de la musique

fostul_ministru_al_culturii_jack_lang_in_mai_2022._in_urma_cu_40_de_ani_el_lansa_in_franta_prima_editie_a_fete_de_la_musique.

Fostul ministru al Culturii, Jack Lang, în mai 2022. În urma cu 40 de ani, el lansa, în Franta, prima editie a Fête de la musique.
Fostul ministru al Culturii, Jack Lang, în mai 2022. În urma cu 40 de ani, el lansa, în Franta, prima editie a Fête de la musique.
Sursa imaginii: 
© AFP/Ludovic Marin

Este ziua din an, în care, francezii, cu mic cu mare, amatori ori profesioniști, își scot vioara, pianul, contrabasul, amicii și instrumentele lor muzicale ori cel mai simplu, ies în stradă cu vocea lor și cântă cât ține ziua de lungă și chiar noaptea. Şi este cea mai lungă zi din an căci este solstițiul de vară. La Paris, este lumină timp de 16 ore și 10 minute.

21 iunie este ziua cea mai veselă pentru francezi căci muzica se revarsă peste tot, toată lumea cântă ori dansează, căci e imposibil, pentru cei care nu cântă la niciun instrument, să stea locului.

De altfel, 21 iunie este și cea mai lungă zi din an căci este solstițiul de vară. Mai exact, la Paris cel puțin, vor fi 16 ore și 10 minute de lumină.

Chiar și Palatul Elysée celebrează și dansează și a pus în vânzare 2.000 de bilete pentru cei care doresc să asiste la un concert în curtea în care președintele Emmanuel Macron își întâmpină, de obicei oaspeții. De această dată, în curtea Palatului Elysée au fost invitați DJ, soliști de rock și de pop..se va putea asculta muzică pentru toate gusturile, de toate pentru toți.

Inițiatorul acestei sărbători a muzicii este Jack Lang.

Se întâmpla în urmă cu 40 de ani, în 1982 pe vremea când se afla în primul său mandat de ministru al Culturii. Se întâmpla în momentul în care stânga venise la putere, odată cu președintele François Mitterand.

Cum s-a născut ideea povestește la microfonul RFI, Jack Lang: "Nu-mi imaginam că va rezista acest eveniment. A fost o încercare, destul de îndrăzneață altfel. Să propunem oamenilor să iasă din casă, cu instrumentul lor muzical, cu vocea lor, cu prietenii și ..să cânte în piețe, în gări, peste tot. Nu știam dacă cineva va răspunde la apel.

De altfel, am avut atunci un trac incredibil. Îmi spuneam că poate, va fi un eșec răsunător, că oamenii vor rămâne închiși la ei în case. Până la urmă, oamenii au îndrăznit, au avut această dorință de a participa. Precum râmele după ploaie, au ieșit din case și i-am regăsit nu doar la Paris ci mai peste tot în întreaga Franță.
Ideea era
de a face o sărbătoare a tuturor genurilor de muzică. La vremea respectivă, Ministerul Culturii se interesa, cu precădere, de muzica clasică, mai puțin de alte genuri – de rock, de muzica tradițională, de jazz și de alte muzici.

Iar noi doream să fie o sărbătoare a coexistenței, una în care amestecăm toate tipurile de muzici. Apoi, am ales ziua solstițiului de vară, deci, în care avem noaptea cea mai scurtă.

Vara este cel mai frumos sezon, sezonul întâlnirilor, al dragostei, sezonul luminii. Iar toate acestea rezumă foarte bine sărbătoarea muzicii. Este un eveniment muzical dar și unul civic. Ne regăsim într-o zi ce e în afara timpului. Fiecare se simte fericit. Remarcați, de altfel, că în timpul sărbătorii se înregistrează puțină sau chiar deloc violență.

Dar, în general, este un moment de grație, este o umanitate împărtășită.

Iar toate acestea vor fi resimțite și mai puternic anul acesta, după acești ani în care am fost închiși din cauza crizei sanitare, dacă pot spune așa. Este un moment al reîntâlnirii, în care respirăm, în care începem o nouă viață, în care renaștem. Iar Fête de la musique, anul acesta, are, mai mult ca niciodată, un sens civic, un sens uman".

RFI: Ideea de început era ca amatorii să acapareze străzile ori, ca trupele profesioniste să cânte gratuit, în fața unui public, ceva mai mare, poate, decât era cazul la acea vreme?

Jack Lang: "Ne-am jucat în jurul ambiguității vizavi de cuvântul  "fête". Ceea ce, poate însemna – in funcție de cum este scris-  adunare festivă (fête) ori, poate îndema la acțiune - faites/ faceți/ do it, după cum spune englezul. Pentru noi, era mai degrabă al doilea termen, încercați să fiți voi înșivă, fiți actori, aduceți-vă și instrumentele muzicale, vocea, amicul și amica. Aceasta era ideea. Un eveniment în care, fiecare, profesionist sau amator, este actor timp de o zi…de zi ori de noapte. Nu mi-am închipuit niciodată că o idee născută pe cheiurile Senei va face înconjurul lumii".

RFI: Mai pot petrece profesioniștii din domeniul muzical, aceeași care și-au văzut veniturile cum se diminuează odată ce lumea a început să descarce muzica gratuit, de pe internet?
Jack Lang: “Cred că muzica, arta, industria culturală merită să fie încurajată, apărată, susținută. Nu putem acepta o concurență sălbatică. Nu doar în Franța ci în multe țări ale planetei este ceva ce distruge muzica. Îi aparține puterii publice ori chiar Uniunii Europene să încurajeze muzicienii. Arta este ceva fragil și merită din partea puterii publice reguli speciale. Nu vorbim de o marfă la fel ca oricare alta ori de o marfă pe care o putem multiplica la nesfârșit. Trebuie să asigurăm o înnoire a formelor, a ideilor”. 

Din 1985, Fête de la Musique a început să fie exportată, mai exact de când s-a celebrat Anul European al Muzicii. În prezent, sunt mai bine de 120 de state din întreaga lume care celebrează Fête de la Musique.