Președintele american Joe Biden susține că este puțin probabil să se deplaseze în Ucraina, cu ocazia vizitei în Europa

presedintele_statelor_unite_joe_biden_pe_plaja_rehoboth_delaware_20_iunie_2022.jpg

Presedintele Statelor Unite, Joe Biden, pe plaja Rehoboth, Delaware, 20 iunie 2022.
Presedintele Statelor Unite, Joe Biden, pe plaja Rehoboth, Delaware, 20 iunie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Liderul de la Casa Albă se va deplasa la finele acestei săptămâni în Germania, pentru o reuniune G7 iar de aici va merge în Spania, pentru un summit NATO. Sunt două întâlniri diplomatice ce au loc la aproape 4 luni de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Este momentul în care Moscova intensifică ofensiva în Estul Ucrainei, și în Sud, după ce nu a reușit să obțină capitala Kiev.

 

O eventuală vizită în Ucraina depinde de multe aspecte, a precizat președintele Statelor Unite, Joe Biden.

Dacă vizita mea va crea dificultăți, ori nu, pentru ucraineni ori, dacă ea va deturna atenția de la ceea ce se întâmplă acolo cu adevărat, a explicat Joe Biden care, a menționat că vorbește cu președintele Volodimir Zelenski de 4 ori pe săptămână.

Liderul de la Casa Albă a precizat că va efectua un turneu ce va cuprinde Germania, Spania iar apoi Israel și Arabia Saudită.

Președintele Statelor Unite se va afla între 13 și 16 iulie în Israel, în Cisiordania ocupată și în Arabia Saudită unde, va ajunge cu primul zbor direct ce va lega statul evreu de regatul saudit.

Joe Biden va participa la summitul Consiliului de Cooperare al Golfului – un forum diplomatic ce reunește mai multe state arabe din regiune.

Liderul american nu s-a deplasat în Ucraina, de la începutul invaziei rusești, pe 24 februarie, dar, prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden s-a aflat în mai, în vestul Ucrainei, la doar câțiva km de frontiera cu Polonia.

Statele Unite sunt principalul aliat occidental al Kievului. Washington i-a acordat mai multe miliarde de dolari ca ajutor militar, de la începutul conflictului.