Bacalaureat Franța 2022: Profesorii se dau peste cap pentru a explica, simplu, ce este fericirea

maxime_lambrecht_alias_philoxime_impartaseste_cu_internautii_pasiunea_sa_pentru_drept_si_pentru_filosofie.jpg

Maxime Lambrecht, alias Philoxime împartaseste cu internautii pasiunea sa pentru drept si pentru filosofie.
Maxime Lambrecht, alias Philoxime împartaseste cu internautii pasiunea sa pentru drept si pentru filosofie.
Sursa imaginii: 
captura de ecran Youtube

În Franța, există o probă de bacaureat despre care, toți analiștii s-au pus de acord - este cea de care liceenii își vor aduce aminte chiar și peste zeci de ani. Este vorba de proba de filosofie. Practicile artistice transformă lumea? Îi revine statului să decidă ce este just? Sunt întrebări la care elevii au trebuit să răspundă, în acest an. 

Proba de filosofie există în Franța de când a fost creat bacalaureatul - în 1808. 

 

În primii 60 de ani, a fost o probă evaluată oral iar în 1864 a devenit o probă scrisă iar în plus este singura probă care necesită o disertație, în toată deplinătatea cuvântului.

 

Așa cum spune un profesor francez, ”avem de a face cu o disciplină care cere elevului să își asculte propriile gânduri dar și să fie capabil să se supere chiar pe el. Este proba care ajută elevii să nu confunde adevărul și opinia spontană și îl ajută să își construiască o judecată critică”, explică dascălul francez. 

 

De partea sa, un alt profesor de filosofie, Thomas Schauder explică pentru Le Mondeproba de filosofie este cea de care francezii își duc amine, odată ce au devenit adulți. Chiar și zeci de ani după susținerea ei, sunt persoane care își amintesc ce notă au luat la proba de filosofie. Este materia care îi învață pe elevi să gândească, spune acest profesor francez.

 

Să ne uităm cum se desfășoară ea. Un elev are la dispoziție 4 ore și 3 subiecte - un text pe care candidatul trebuie să îl explice și două subiecte de disertație ce au legătură cu aproximativ 20 de noțiuni studiate în anul terminal - de la artă la fericire și trecând prin adevăr. Simplu!

 

În state precum Spania ori Italia, filosofia este o materie creată în jurul istoriei ideilor. În state anglo-saxone ea studiază arta argumentului. 

În Franța, este un exercițiu de stil, cu totul aparte, care amestecă eleganța raționamentului, a abilității retorice, a erudiției. Este, practic, un amestec al tuturor competențelor ce revin școlii în sine, ceea ce are ea mai elitist.

 

Filosofia, așa cum este ea punctată la proba de bacalaureat, este oglinda inegalităților sociale: cei care o vor trece cu bine sunt cei care dețin un capital cultural, este de părere Thomas Schauder.

 

Greutatea filosofiei în media generală a bacalaureatului nu este neglijabilă, ceva mai puțin de 10% din media finală. 

 

Acum, materia i-a atras, ori nu, pe unii dintre elevii francezi, cert este că pentru a se asigura că toată lumea înțelege ce a vrut Spinoza, spre exemplu, simpli dascăli s-au gândit să vorbească pe limba copiiilor.

 

Profesorii care stau în mod normal în clase, îi regăsim acum pe internet iar cu ajutorul a mici videouri ei vorbesc despre nimic și despre toate, despre ce poate însemna plăcerea ori bucuria simplă.

 

Rezultatul: nu doar elevii ci și părinții sunt în extaz și urmăresc aceste mici videouri. Practic, profesorii, transformați în bloggeri, explică noțiuni universale de filosofie într-o manieră accesibilă. Sute de mii de abonați urmăresc aceste canale ”filosofice” ce înregistrează zeci de milioane de vizualizări. 

 

Imaginația intervine și ea când se pune problema cum putem explica unui adolescent ce a vrut George Orwell să spună în volumul 1984.

 

Iar pentru că tot mai mulți adolescenți francezi iubesc muzica, Nietzsche, Newton ori Schopenhauer sunt explicați, în aceste scurte videouri, pe versuri de rap ori punk.

 

Tot pentru ca elevii să înțeleagă cât mai ușor, au fost create podcasturi în care, scurt și succint, dar mai ales cu umor, este schițat existențialismul lui Sartre ori, alții se întreabă cât costă viața umană, în epoca Covid, ori, fac apel la Fundamentele moralei de Schopenhauer pentru a afla dacă generozitatea mai există la ora actuală. 

 

Unul dintre cele mai vizionate videouri este despre fericire - explicată cu ajutorul unei bucăți de brânză camembert.