O mamă care alăpta în Luvru, admonestată de un paznic al celebrului muzeu

allaitement.jpg

Alàptatul în public ar trebui sà fie ceva normal si acceptat de toatà lumea.
Alàptatul în public ar trebui sà fie ceva normal si acceptat de toatà lumea.
Sursa imaginii: 
iStock / SeventyFour

A alăpta un bebeluş în public ar trebui să fie un act normal, natural, şi admis de toată lumea. Cu toate acestea, o mamă franco-americană, în vizită la muzeul Luvru din Paris, a fost recent întreruptă din această activitate şi trimisă … la toaletă, de un paznic. Afacerea a agitat reţelele sociale şi a provocat o luare de poziţie a direcţiei celui mai mare muzeu din lume.

Direcţia muzeului Luvru evocă o «eroare de apreciere» şi promite că îşi va forma şi informa mai bine personalul.

O reacţie ce vine după ce Jasmin, o tânără franco-americană în vizită cu familia la celebrul muzeu, a decis să-i dea de supt copilaşului ei de 5 luni, vizibil înfometat după 2 ore de vizită. Mama s-a aşezat aşadar pe o bancă în galeria Richelieu, sală la ora respectivă – 17 - practic pustie. De cum şi-a scos discret sânul ca să-şi alăpteze bebeluşul, un paznic a venit şi a somat-o să înceteze sau să meargă la toaletă dacă vrea să continue. Întrebat «Dar de ce ?», agentul vigilent i-a răspuns că «alăptatul în public i-ar putea deranja pe unii vizitatori». Socată de atitudinea paznicului, Jasmin şi toată familia ei au părăsit muzeul parizian şi au scris o scrisoare direcţiei instituţiei.

Informaţia a devenit publică acum întrucât Jasmin a decis să le vorbească confraţilor noştri de la Le Parisien. Ea afirmă, pe bună dreptate, că «în momentul în care unui bebeluşi îi este foame, nu poţi aştepta. Mă aşteptam ca în Franţa să pot alăpta oriunde fără probleme. Cred că este o eroare umană şi că muzeul ar putea să-şi informeze mai bine personalul» spune mama-vizitatoare, vizibil marcată de evenimentul neplăcut. Ea reaminteşte în treacă că în sălile şi pe pereţii celebrului muzeu există zeci dacă nu sute de tablouri şi statui cu femei goale, unele dintre ele alăptându-şi copilul.

Un mesaj recepţionat de direcţia muzeului care le-a răspuns reporterilor de la Le Parisien că «regulamentul a fost prost interpretat. Graţie scrisorii acestei doamne, le vom reaminti tuturor care sunt consemnele.» Ca să-şi arate bunăvoinţă, muzeul Luvru a publicat miercuri pe contul Twitter un mesaj adresat mămicilor. «Găsiţi în spaţiul Studio un cuptor cu micro-unde pentru a încălzi biberoanele dar şi un fotoliu pentru alăptat. Echipele noastre sunt mobilizate pentru a le permite familiilor să petreacă un moment agreabil când ne descoperă colecţiile» se poate citit în respectiva postare.

 

 

 
O mamă care alăpta în Luvru, admonestată de un paznic al celebrului muzeu