Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul Finlandei: 95% dintre deputați au votat în favoarea aderării la NATO

parlamentul_din_finlanda_a_votat_cu_188_de_voturi_pentru_si_cu_8_impotriva_aderarii_la_nato._niciun_vot_nu_a_fost_considerat_nul_iar_3_deputati_au_absentat_17_mai_2022.jpg

Parlamentul din Finlanda a votat cu "188 de voturi PENTRU si cu 8 ÎMPOTRIVA" aderarii la NATO. Niciun vot nu a fost considerat nul iar 3 deputati au absentat, 17 mai 2022.
Parlamentul din Finlanda a votat cu "188 de voturi PENTRU si cu 8 ÎMPOTRIVA" aderarii la NATO. Niciun vot nu a fost considerat nul iar 3 deputati au absentat, 17 mai 2022.
Sursa imaginii: 
Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva via AP

Votul parlamentarilor permite trimiterea candidaturii oficiale către NATO.

La finele unei sesiuni parlamentare de 2 zile, proiectul aderării a fost adoptat cu 188 de voturi pentru și cu 8 împotrivă.

Cancelarul german, Olaf Scholz, anunță că țara sa dorește intensificarea cooperării militare cu Suedia și cu Finlanda. Acestea caută să își asigure securitatea în timpul în care cererile de aderare sunt analizate și până când va fi încheiată integrarea dorită în Alianță.

Exerciții militare comune vor fi realizate în Marea Baltică, a explicat responsabilul german.

Pe de altă parte, Finlanda se așteaptă să îi fie sistat gazul rusesc, pentru că refuză să achite grupului rusesc Gazprom în ruble.

Gasum, societatea care se ocupă de importurile de gaz în Finlanda, nu acceptă exigențele Gazprom de a achita în ruble, a anunțat grupul, într-un comunicat.

Amintim că în urmă cu câteva zile, Moscova a decis suspendarea exporturilor de electricitate către Finlanda, într-un moment în care liderii de la Helsinki anunțau că vor cere, oficial, aderarea la NATO.

Gazul nu reprezintă decât 8% din ener gia consumată în Finlanda dar, în mare parte, el provine din Rusia.

Acum, Gasum a decis să ducă acest litigiu la Curtea de Arbitraj. Până va exista o hotărâre definitivă, Helsinki crede că există un risc important ca aprovizionarea cu gaz să fie oprită. Finlanda a anunțat deja că, la iarnă, nu va importa gaz din Rusia și că îl va aduce, cu ajutorul unei ambarcațiuni speciale, din Estonia vecină.

Mai multe state care au refuzat să achite importul de gaz rusesc, în ruble, au fost deconectate de Gazprom. Este cazul Poloniei și al Bulgariei care, au anunțat că nu doresc să susțină economía rusă, în timpul războiului din Ucraina.

În restul UE, gigantul italian ENI a anunțat, marți, că deschide un cont bancar în euro și un altul în ruble, la banca rusă Gazprombank – bancă privată controlată în totalitate de Gazprom. Este a treia cea mai mare bancă din Rusia.