Reacții la numirea noului premier francez: “Macron și-a găsit propria doamnă Thatcher”

noul_prim-ministru_al_frantei_elisabeth_borne_16_mai_2022._.jpg

Noul prim-ministru al Frantei, Elisabeth Borne, 16 mai 2022.
Noul prim-ministru al Frantei, Elisabeth Borne, 16 mai 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Christophe Ena

Reacțiile la numirea noului premier al Franței, doamna Elisabeth Borne, sunt numeroase.

Elisabeth Borne este a doua femeie numită la șefia unui guvern francez.

Prima a fost Edith Cresson, în urmă cu mai bine de 30 de ani. În prezent, doamna Cresson are 88 de ani. Ea a fost prim-ministru între 15 mai 1991 și 2 aprilie 1992.

De altfel, Edith Cresson a reacționat la această numire afirmând că Elisabeth Borne "nu a fost numită deoarece este o femeie ci pentru că este remarcabilă, curajoasă, experimentată și competentă".  

Edith Cresson este de părere că președintele Emmanuel Macron "a făcut o alegere foarte bună".

Fosta doamnă premier, consideră că "Franța este o țară aflată în mod particular în urmă, nu populația ci clasa politică". Ea a oferit exemplul Germaniei și al Marii Britanii, unde, Angela Merkel și Margaret Thatcher au ocupat, pentru perioade lungi de timp, funcții foarte importante.

Pentru Edith Cresson, “președintele a realizat că a venit timpul ca o altă femeie să fie numită premier”.

În plan politic, cuvintele au o cu totul altă conotație.

La stânga radicală, pentru reprezentantul formațiunii Franța nesupusă, Jean-Luc Mélenchon – artizanul mișcării Noua uniune populară, ecologică și socială –NUPES – doamna Borne reprezintă "continuarea abuzului social și ecologic din primul mandat macronist iar acum se deschide, cu ea, o nouă eră al aceluiași abuz".  Mélenchon a învinovățit-o și că, "este în mod personal responsabilă de faptul că 1 million de șomeri au alocațiile diminuate cu peste 17%".

Prim-secretarul Partidului Socialist, Olivier Faure, a observat «un punct pozitiv: o femeie se află la șefia guvernului», dar, "este nominalizarea ministrului Transporturilor care a distrus serviciul public feroviar, al ministrului Ecologiei care a fost condamnat pentru inacțiune de mediu și al ministrului Muncii care a jefuit șomerii prin reforma asigurărilor de șomaj". Acesta face referire la faptul că Elisabeth Borne a ocupat aceste trei posturi diferite de ministru, în primul mandat prezidențial al lui Emmanuel Macron.

La rândul său, Fabien Roussel, deputat comunist și fost candidat la prezidențiale, a scris pe  Twitter că «alegând-o pe Elisabeth Borne, președintele Macron și-a găsit propria doamnă Thatcher».

În schimb, ecologiștii au transmis că "nu pot decât să se bucure" că o femeie a fost aleasă în acest post. Ei au denunțat, însă, bilanțul doamnei Borne, care "a eșuat în a pune Franța pe traiectoria necesară pentru a respecta acordul de mediu încheiat la Paris". Ecologiștii au criticat-o și pentru "politica brutală dusă la adresa celor mai vulnerabile persoane, a șomerilor, din calitatea de ministru al Muncii". Ecologiștii deplâng faptul că "Elisabeth Borne a acceptat să conducă o politică prin care se va putea ieși la pensie la 65 de ani, o măsură injustă".

Iar finalista din prezidențiale, Marine Le Pen spune că "Emmanuel Macron demonstrează dorința sa de a continua politica de distrugere a statului, de dispreț social, de racket fiscal și de laxism".

Iar Christian Jacob, liderul Republicanilor, spune "schimbăm totul pentru a modifica nimic".