Soții ale militarilor ucraineni de la Azovstal s-au întâlnit cu Papa Francisc, la Vatican

În centrul fotografiei se afla sotia comandantului militarilor aflati pe platforma siderurgica de la Azovstal, Mariupol. Mai multe sotii de militari ucraineni s-au întâlnit cu Papa Francisc, Vatican, 11 mai 2022.

În centrul fotografiei se afla sotia comandantului militarilor aflati pe platforma siderurgica de la Azovstal, Mariupol. Mai multe sotii de militari ucraineni s-au întâlnit cu Papa Francisc, Vatican, 11 mai 2022.
În centrul fotografiei se afla sotia comandantului militarilor aflati pe platforma siderurgica de la Azovstal, Mariupol. Mai multe sotii de militari ucraineni s-au întâlnit cu Papa Francisc, Vatican, 11 mai 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Gregorio Borgia

La Vatican, soții ale militarilor ucraineni care se află pe platforma de la Azovstal, s-au întâlnit cu Papa Francisc. Soțiile au cerut Papei să intervină pentru a salva viețile militarilor, blocați de săptămâni bune în oțelărie.

Doamnele i-au cerut Papei Francisc să vină în Ucraina dar și să discute situația cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Acestea afirmă că 700 de soldați sunt răniți, că unii și-au pierdut viața. Ele afirmă că este nevoie de culoare umanitare, de apă, mâncare și echipament medical.

 

Autoritățile instalate de Moscova în regiunea ucraineană Herson doresc să îi ceară lui Vladimir Putin anexarea la Federația Rusă – a indicat un responsabil regional pro-rus.

Acesta a precizat agențiilor de presă ruse, că va face o cerere în acest sens, liderului de la Kremlin.

Forțele ruse au reușit să se instaleze aici, odată cu invazia declanșată de Moscova, în februarie.

Responsabilul a precizat că baza juridică va fi pregătită până la finele acestui an. Apoi, deoarece comunitatea internațională nu a recunoscut referendumul privind anexarea Crimeei din 2014, regiunea Herson nu va organiza un astfel de scrutin – explică oficialul pro-rus.

Într-o vizită efectuată la Herson, la finele săptămânii trecute, un responsabil parlamentar rus afirmase că «Rusia va rămâne pentru totdeauna în sudul Ucrainei».

Kiev acuză de mai multe săptămâni Moscova că dorește să organizeze în această regiune un referendum privind independența regiunii, așa cum a fost cazul în 2014 cu regiunile Luhansk și în Donețk, când, separatiști pro-ruși au preluat, parțial, controlul. Moscova a anunțat independența lor cu câteva ore înainte de invazia Ucrainei, pe 24 februarie.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a reacționat și a precizat că “nu va exista nicio Republică Herson și a amenințat că dacă cineva dorește o nouă anexare, Rusia va fi lovită de sancțiuni și mai puternice”.

Marți, șefa informațiilor americane avertiza că președintele rus, Vladimir Putin se pregătește de un conflict prelungit și că mizează pe o diminuare progresivă a susținerii occidentale a Ucrainei.

Marți seară, Camera Reprezentanților a adoptat un ajutor suplimentar de 40 de miliarde de dolari, pentru Kiev. Este un ajutor umanitar, economic, militar, pentru achiziționarea de armament și de muniție. Senatul american are ultimul cuvânt de spus, în următoarele zile, înainte ca bugetul să fie aprobat și de președintele Statelor Unite.

 

În altă ordine de idei, livrările de gaz rusesc spre Europa, via Ucraina, sunt mult diminuate, pentru prima dată de la începutul conflictului.

Operatorul ucrainean de gazoducte OGTSOU a acuzat forțele rusești de «ingerință» în instalațiile regiunii Luhansk și că împiedică menținerea fluxului obișnuit de gaz.

Societatea a acuzat gigantul rus Gazprom că ar fi închis robinetul către o parte ucraineană a gazoductului și a cerut transferul spre un alt punct de trecere.

Gazprom afirmă că este imposibil să devieze fluxul.

Ministrul german al Economiei a afirmat, la rândul său că «urmărește îndeaproape situația».

Dar, volumul de gaz rusesc ce ajunge în Germania, prin intermediul unui gazoduct ce tranzitează Ucraina, a diminuat cu 25%. Anunțul a fost făcut de Agenția guvernamentală a Energiei din Germania. Miercuri, volumul lipsă era compensat de Norvegia și de Olanda.

Germania este unul dintre principalii clienți europeni de gaz rusesc. Pentru moment, securitatea energetică a Germaniei este garantată, a precizat ministrul german al Economiei.

 

Economia ucraineană suferă.

Fondul Monetar Internațional anticipase la mijlocul lui aprilie, o scădere a PIB-ului ucrainean de 35% în 2022 în timp ce scăderea în cazul Rusiei este de minus 8,5%.

Acum, Organizația Internațională a Muncii a evaluat pierderile înregistrate de salariații din Ucraina.

Potrivit organizației, aproximativ 30% din locurile de muncă s-au pierdut, adică, 4,8 milioane – de la începutul războiului

Este primul raport de acest gen, realizat de la începutul invaziei. S-a luat în calcul faptul că multe sectoare economice nu mai sunt active dar și faptul că 8 milioane de oameni au fost nevoiți să plece din localitățile în care trăiau. Pierderile sunt colosale atât în privința locurilor de muncă dar și ca venituri.

 

Între timp, cancelarul german, Olaf Scholz afirmă că Ucraina va trebuie să lupte timp de 100 de ani împotriva consecințelor războiului actual. Responsabilul german a făcut o paralelă cu ceea ce al Doilea Război Mondial a făcut Germaniei.

“Cei care trăiesc în Germania știu că bombele care au căzut în al Doilea Război Mondial sunt încă descoperite și astăzi. Ucraina va trebui,deci, să se pregătească, încăde acum, să lupte 100 de ani împotriva consecințelor acestui război”, a explicat Olaf Scholz în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Berlin.