195 de milioane de dolari: Record pentru un portret al lui Marilyn Monroe realizat de Andy Warhol

ap22129121615576.jpg

Tabloul "Shot Sage Blue Marilyn" al lui Andy Warhol, transportat în sàlile de la Christie's, New York, 8 mai 2022.
Tabloul "Shot Sage Blue Marilyn" al lui Andy Warhol, transportat în sàlile de la Christie's, New York, 8 mai 2022.
Sursa imaginii: 
AP/Ted Shaffrey

„Shot Sage Blue Marilyn”, un portret al lui Marilyn Monroe realizat de Andy Warhol, a devenit cea mai scumpă operă de artă din secolul 20 vândută în cursul unei licitaţii publice. 195 de milioane de dolari au fost plătite la casa de licitaţii Christie’s din New York pentru achiziţia acestui tablou ce are o istorie aparte, de unde şi numele lui.

„Shot Sage Blue Marilyn” a fost pictat în 1964, doi ani după dispariţia tragică a legendarei actriţe. Realizat de Andy Warhol din cerneală serigrafică şi acrilic, tabloul de un metru pe un metru face parte dintr-o serie de 5 portrete similare bazate toate pe o fotografie a lui Marilyn Monroe folosită în 1953 pentru promovarea filmului „Niagara”. Culorile lui Warhol sunt extrem de vii, aproape fluorescente şi contrastate. Fundalul fiecărui tablou este colorat diferit: roşu, portocaliu, albastru, turcoaz şi albastru salvie, în fapt un verde deschis la culoare. Cel care prezintă acest din urmă fundal a fost deci vândut luni la licitaţie. Faţa lui Marilyn este roz, pleoapele albăstrui, părul galben iar rujul de pe buzele actriţei extrem de puternic.

Dacă „sage blue” vine deci de la culoarea salviei, cuvânt „shot” vine de la o aventură prin care a trecut artistul şi tablourile sale. Pe când era în atelierul lui, celebrul „Factory” din Manhattan, Andy Warhol o primeşte în vizită pe artista Dorothy Podber. Fiică de gangster din Bronx, artista era şi o mare provocatoare. La întrebarea ei dacă poate să „fotografieze” tablourile cu Marilyn („shoot” în engleză) Warhol îi răspunde „da”. Dorothy Podber scoate atunci un pistol din buzunar şi trage în 4 din cele 5 opere. Warhol va reuşi să astupe la loc găurile astfel încât azi nu se mai vede nimic pe pânzele respective. Cunoscător al societăţii de consum, artistul va păstra însă în denumirea celor 5 tablouri sintagma „Shot Marilyn”.

Andy Warhol era pasionat de personalitatea şi figura actriţei mitice de la Hollywood. Incă din 1962 el realizase astfel „Marilyn Diptych”, un tablou uriaş pe care apar 50 de portrete ale lui Marilyn Monroe. Opera este azi vizibilă la Tate Modern din Londra. „Gold Marilyn Monroe” se poate vedea el la Museum of Modern Art (MoMA) din New York. In fine, 4 din cele 5 variante ale lui „Shot Marilyn” sunt în mâinile unor colecţionari americani.

La licitaţia de luni de Christie’s, cunoscători ai pieţei operelor de artă afirmă că „Shot Sage Blue Marilyn” ar fi fost achiziţionat de celebrul galerist american de originea armeană Larry Gagosian. Nu se ştie însă dacă a cumpărat tabloul pentru el sau pentru un client.

Cert este însă că licitaţia pentru acest tablou a durat doar 4 minute. Adjudecat pentru 195 de milioane de dolari, cu taxe cu tot, preţul istoric atinge aproape estimarea făcută de Christie’s şi anume 200 de milioane de dolari. Astfel, „Shot Sage Blue Marilyn” devine cea mai scumpă operă din secolul 20 vândută vreodată la o licitaţie publică. Reamintim că recordul absolut, indiferent de epocă, este deţinut de Leonardo da Vinci şi al său „Salvator Mundi” cumpărat acum 5 ani de Mohamed ben Salman, prinţul moştenitor al Arabiei saudite, contra sumei astronomice de 450 de milioane de dolari.

Contextul în care s-a vândut acum „Shot Sage Blue Marilyn” este „extrem de groaznic” notează ziarul Le Monde al cărui corespondent a asistat la licitaţie newyorkeză. Bursa de pe Wall Street este în cădere liberă, dolarul este puternic, China este în practic încă în carantină, inflaţia este în mare creştere iar războiul din Ucraina atotprezent. Si totuşi, sala de Christie’s şi-a regăsit luni seara ambianţa de zile mari. Vreo 180 de participanţi în sală plus vreo 60 de participanţi prin telefon. Nu e de mirare că a venit să asiste la licitaţie chiar şi francezul François Pinault, proprietarul lui Christie’s.

Fondurile recoltate în cursul serii de luni – vreo 317 milioane de dolari pentru 34 de opere vândute în total – se vor duce direct la Fundaţia Thomas şi Doris Ammann, negocianţi şi colecţionari de artă elveţieni, decedaţi mai demult dar care au pus pe picioare o fundaţie consacrată „ameliorării vieţii copiilor” prin sănătate şi educaţie.