Forțele ucrainene aflate la Azovstal nu iau în calcul capitularea

fum_poate_fi_observat_la_combinatul_metalurgic_azovstal_din_mariupol_ucraina_5_mai_2022._.jpg

Fum poate fi observat la combinatul metalurgic Azovstal din Mariupol, Ucraina, 5 mai 2022.
Fum poate fi observat la combinatul metalurgic Azovstal din Mariupol, Ucraina, 5 mai 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo

Militarii ucraineni aflați, de săptămâni întregi, în galeriile subetrane din imensa oțelărie Azovstal, ultimul bastion al rezistenței ucrainene din portul devastat de la Mariupol, anunță că exclud să se predea.

“Capitularea nu este o opțiune, deoarece pe Rusia nu o interesează viața noastră”, a afirmat un ofițer de informații în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a explicat că forțele de la Azovstal mai dispun de apă, de muniție și că se vor bate până “va fi găsită cea mai bună ieșire din această situație”.      

De mai multe săptămâni, Mariupol este, aproape în întregime, sub control rus. Cu excepția imensei platforme metalurgice Azovstal, unde, numeroși civili au trăit aici în condiții extreme. Sâmbătă, au fost evacuați oameni în vârstă, femei și copii, după cum a anunțat Kievul.

Armata rusă dorește să obțină și controlul asupra Azovstal pentru a controla complet Mariupol, oraș-port care număra înainte de invazie jumătate de milion de locuitori. Acum este aproape distrus în bombardamentele rusești.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski declara sâmbătă că 300 de civili au fost evacuați de la Azovstal și că autoritățile vor încerca să evacuze răniții și medicii care se află acolo.

În schimb, separatiștii pro-ruși anunțau, la rândul lor, că 182 de civili au fost evacuați și duși în Donețk.

 

Între timp, cel puțin 60 de persoane au fost date dispărute după ce bombardamente rusești au vizat o școlă dintr-un sat aflat în estul Ucrainei, în regiunea Luhansk. Este posibil ca aceste persoane să fi murit în bombardamente, a anunțat guvernatorul regional.

În momentul atacului, aici se aflau 90 de persoane, civili, care se adăposteau, tocmai, de forțele rusești.

Bombardamentele au cauzat un puternic incendiu și au fost necesare 4 ore pentru stingerea lui.

36 de persoane au putut fi salvate dintre dărâmături, dintre care 7 sunt rănite. Iar restul de oameni se află, cel mai probabil, sunt dărâmături dar nu s-a ajuns la ei, a explicat responsabilul local.

 

Marea Britanie a anunțat, în week-end, că va furniza un ajutor militar suplimentar de 1,5 miliarde de euro și dublează, practic, angajamentele luate până acum pentru a susține Ucraina.

 

Iar prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden s-a aflat în Ucraina, duminică.

Ea s-a întâlnit cu Olena Zelenska, soția președintelui Volodimir Zelenski, într-o școală din apropierea frontierei cu Slovacia. Jill Biden declara jurnaliștilor că a dorit să celebreze sărbătoarea mamelor deoarece s-a gândit că este important să arate poporului ucrainean că "acest război trebuie să se oprească".

 

Președintele Vladimir Putin a ținut să spună că, la fel ca în 1945,”victoria va fi a noastră”.

«Militarii noștri, la fel ca înaintasii lor, se bat cot la cot pentru eliberarea pământului natal de mizeria nazistă, cu încrederea că, la fel ca în 1945, victoria va fi a noastră. Astăzi, datoria este de a împiedica renașterea nazismului, care a cauzat atât de multa suferință”, s-a exprimat Vladimir Putin cu ocazia zilei de 8 mai.