Azovstal: Forțele ucrainene nu au putut să pună în practică mult doritele culoarele umanitare

Premierul Ucrainei (primul din stânga), al Poloniei, al Suediei si presedinta Comisiei Europene în cadrul conferintei de presa dedicate evenimentului international de strângere de fonduri pentru Ucraina, Varsovia, 5 mai 2022.

Premierul Ucrainei (primul din stânga), al Poloniei, al Suediei si presedinta Comisiei Europene în cadrul conferintei de presa dedicate evenimentului international de strângere de fonduri pentru Ucraina, Varsovia, 5 mai 2022.
Premierul Ucrainei (primul din stânga), al Poloniei, al Suediei si presedinta Comisiei Europene în cadrul conferintei de presa dedicate evenimentului international de strângere de fonduri pentru Ucraina, Varsovia, 5 mai 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Michal Dyjuk

Forțele ucrainene nu au putut să pună în practică mult doritele culoare umanitare, pentru a putea evacua răniții și civilii de pe platforma metalurgică de la Azovstal. Iar la Varșovia, a avut loc o conferință internațională a donatorilor pentru Ucraina – ocazie cu care au fost strânse 6, 5 miliarde de dolari. Între timp, președintele Volodimir Zelenski și-a lansat propria platformă de strângere de fonduri.

 

Forțele rusești nu și-au respectat promisiunile de încetare temporară a focului în cazul platformei de la Azovstal, la Mariupol – a anunțat comandantul batalionului care apără oțelăria. Aici se află, în continuare, civili care nu au reușit să fie, încă, evacuați.

Joi, Kremlin anunța că armata rusă a încetat focul la Azovstal și că funcționează culoarele umanitare pentru evacuarea civililor. Lucru, așadar, negat de partea ucraineană.

Primarul din Mariupol a anunțat că aproximativ 200 de civili s-ar afla, în continuare, blocați aici. În plus, există militari răniți care au nevoie de tratament medical.

Într-o discuție telefonică ce a avut loc marți, între Emmanuel Macron și omologul său, Vladimir Putin, președintele Franței a cerut oprirea ostilităților de la Azovstal pentru ca civilii să poată să fie evacuați. ONU anunța tot marți că s-a reușit evacuarea a 100 de civili din Azovstal, unii dintre ei fiind răniți.

 

Între timp, președintele Volodimir Zelensky l-a invitat, la Kiev, pe omologul german, Frank-Walter Steinmeier și pe cancelarul Olaf Scholz.

La mijlocul lui aprilie, Kievul a refuzat să îl primească pe Frank-Walter Steinmeier, care, dorea să facă o vizită aici împreună cu omologul din Polonia și cu cei ai statelor baltice.

Joi, Volodimir Zelenski a discutat la telefon cu Olaf Scholz și cu președintele Germaniei ocazie cu care a putut fi ștearsă cu buretele iritarea ce exista între responsabili.

Cancelarul german a fost criticat din mai toate părțile pentru că a refuzat, în primă instanță, să livreze armamentul de care Ucraina are nevoie și care este cerut cu insistență de Kiev de la începutul războiului.

Până la urmă, Germania a decis, săptămâna trecută, să furnizeze tancuri Kievului.

 

În altă ordine de idei, președintele Volodimir Zelenski a lansat plataforma United24 prin intermediul căreia colectează fonduri pentru a acoperi cheltuielile militare, medicale și de reconstrucție a Ucrainei.   

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski: «Doar împreună putem să oprim războiul început de Rusia și să reconstruim ceea ce Rusia a distrus. Împreună putem face ca libertatea să învingă tirania. Această platformă de colectare de fonduri face parte din inițiativa mondială United24 – creată pentru a susține Ucraina. Prin intermediul ei, puteți să realizați donații, extrem de simplu, pentru a-i proteja pe cei care ne apără, pentru a salva civilii și pentru a reconstruí Ucraina. Toate fondurile vor fi transferate Băncii Naționale a Ucrainei iar de aici vor fi alocate ministerelor care au nevoie. Fiecare donație contează pentru victorie".

 

Iar la Varșovia a avut loc o conferință internațională a donatorilor – pentru strângerea de fonduri pentru Ucraina.

Suedia și Polonia au prezidat această conferință, în parteneriat cu UE și cu participarea Națiunilor Unite.  

Ocazie cu care, Franța a anunțat că adaugă încă 300 de milioane de dolari la ajutorul total pe care îl oferă Ucrainei.

Până acum, Franța a deblocat 1,7 miliarde de dolari, ca ajutor financiar, economic și umanitar, pentru Ucraina, pentru acest an, iar suma nu cuprinde și ajutorul militar.

În total, Conferința internaționala a donatorilor pentru Ucraina a permis strângerea a 6,5 miliarde de dolari, promisiuni de donații, a anunțat premierul Poloniei.

Președintele francez a salutat mobilizarea excepțională a vecinilor europeni ai Ucrainei – a Poloniei, care, a primit milioane de ucraineni – dar a fost salutată și mobilizarea României și a Republicii Moldova.

Iar președintele Consiliului European, Charles Michel s-a pronunțat, tot cu ocazia acestei conferințe de la Varșovia, pentru confiscarea averilor oliharhilor ruși din Europa. Până acum, unele au fost «înghețate» de autoritățile din occident, în cadrul sancțiunilor decise împotriva Rusiei. Ideea responsabilului european este ca aceste averi rusești să fie «disponibilizate» pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei.