Franța: O uniune de stânga prinde contur, pentru alegerile legislative din iunie

Fostul prim-ministru socialist, Bernard Cazeneuve a anuntat saptamânalului regional La Manche Libre ca pleaca din PS dupa ce s-a ajuns la un acord de principiu, pentru legislative, cu formatiunea La France Insoumise.

Fostul prim-ministru socialist, Bernard Cazeneuve a anuntat saptamânalului regional La Manche Libre ca pleaca din PS dupa ce s-a ajuns la un acord de principiu, pentru legislative, cu formatiunea La France Insoumise.
Fostul prim-ministru socialist, Bernard Cazeneuve a anuntat saptamânalului regional La Manche Libre ca pleaca din PS dupa ce s-a ajuns la un acord de principiu, pentru legislative, cu formatiunea La France Insoumise.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Yorgos Karahalis

După un acord cu ecologiștii, dar și cu Partidul Comunist, situația se deblochează între LFI – La France insoumise / Franța Nesuspusă și socialiști – care, au găsit calea pentru a încheia un acord, de principiu, după cum l-au denumit. Iar între timp, fostul premier socialist, Bernard Cazeneuve, din epoca lui François Hollande, a decis să demisioneze din Partidul Socialist. El a invocat neconcordanțele sale cu Jean-Luc Mélenchon de la LFI – La France Insoumise/ Franța nesupusă.

Acordul dintre LFI – La France Insoumise/ Franța nesupusă – formațiunea condusă de Jean-Luc Mélenchon și socialiști – prevede o strategie comună de acțiune pentru legislative, programul cu care vor intra în campanie precum și spionasa chestiune a împărțirii circumscripțiilor electorale.

Textul urmează să fie aprobat în plan intern, joi, de socialiști iar votul din Consiliul Național al socialiștilor va fi cel decisiv.

Reamintim că socialiștii, prin candidata Anne Hidalgo, a obținut un scor foarte slab la prezidențiale – sub 2% în timp ce Jean-Luc Mélenchon s-a plasat pe locul 3 în primul tur – cu aproape 22% . EL s-a situat cu puține voturi în urma lui Marine Le Pen, candidata de extremă dreaptă.

Într-un comunicat comun, LFI și socialiștii susțin că «speră că vor câștiga într-o majoritate de circumscripții  pentru a-l împiedica pe Emmanuel Macron să își continue politica injustă și brutală dar și pentru a învinge extrema dreaptă».

Christophe Bouillaud este profesor de științe politice de la Institutul de Studii Politice din Grenoble : "Partidul Socialist a înregistrat o înfrângere notabilă la prezidențiale. Acum, partidul încearcă să salveze deputații care își încheie mandatul, în jur de 30 de aleși. În noul acord, socialiștii au obținut 70 de circumscripții, deci, este un acord benefic.  Textul acordului va fi supus votului în intern, la socialiști, acolo unde mai multe voci i se opun deja. Este momentul așadar pentru clarificarea apelor la socialiști. Cei care se vor opune până la capăt se vor alia, cel mai probabil, ulterior, majorității lui Emmanuel Macron. Amintesc că o mare parte a alegătorilor lui François Hollande din 2012 l-au votat, în cele din urmă pe Emmanuel Macron în 2017 și că sunt, în continuare, cu Macron în 2022".

Acum, ar putea, cu adevărat să funcționeze această alianță între ecologiști, comuniști, LFI și socialialiști, deoarace există serioase divergențe între ei, pe subiecte de bază – în privința Europei ori pe chestiuni internaționale. Au făcut cu toții, e clar, concesii importante pentru a se ajunge aici. 

Christophe Bouillaud: "Sunt divergențe subliniate de media, pe fond nu sunt prea importante, ori, rezultatul alegerilor ar putea să modifice unele opțiuni. Ideea este ca odată aleși, deputații să reușească să facă un front comun al opoziției. Iar pe fond, asupra unor chestiuni esențiale, cum este cazul drepturilor sociale, cu toții sunt de acord.  Este ceea ce îi leagă, sunt partide sensibile la drepturile sociale. Interesantă este formațiunea LFI – Franța nesupusă. Jean-Luc Mélenchon afirma acum ceva vreme «nu sunt la stânga» și avea un discurs populist ..acum el revine pe o poziție de stânga. În plus, datorită lui au avut și alte forțe de stânga de câștigat. Practic, stânga a fost deteriorată în epoca președinției Hollande iar o parte a electoratului de stânga a rămas cu un gust amar. Acum, vedem o reabilitare a stângii".

Dr altfel, Jean-Luc Mélenchon mizează puternic pe aceste alegeri dat fiind faptul că afișele sale electorale îl înfățisează singur, cu sloganul "Jean-Luc Mélenchon prim-ministru".