Nerespectarea tratatelor europene, propunerea nerealistă şi periculoasă a partidelor de stânga din Franţa

meluche.jpg

Jean-Luc Mélenchon, liderul miscàrii Franta nesupusà (stânga) si Olivier Faure, prim-secretarul Partidului socialist francez, în Parlamentul Frantei, 28 aprilie 2020.
Jean-Luc Mélenchon, liderul miscàrii Franta nesupusà (stânga) si Olivier Faure, prim-secretarul Partidului socialist francez, în Parlamentul Frantei, 28 aprilie 2020.
Sursa imaginii: 
AFP - DAVID NIVIERE

Mişcarea Franţa nesupusă a liderului stângist Jean-Luc Mélenchon a ajuns la un acord de coaliţie cu Partidul socialist francez. Tot în perspectiva alegerilor legislative din 12 şi 19 iunie, Franţa nesupusă a ajuns la o înţelegere similară cu ecologiştii şi comuniştii. Problema este că în programul comun ale acestor partide figurează negru pe alb «nesupunerea vizavi de anumite reguli europene». Cu alte cuvinte, aceste partide îşi propun să nu respecte întocmai unele tratate europene pentru a pune capăt construcţiei unei Europe liberale. Ce viitor are această strategie şi poate ea funcţiona cu adevărat?

Colegii de la France 24 publică o amplă analiză pe tema «nerespectării tratatelor europene» şi, din spusele specialiştilor citaţi, reiese că această idee este «un pariu politic periculos» pentru viitorul Uniunii europene.

Programul lui Jean-Luc Mélenchon, impus partenerilor săi de coaliţie, propune o serie de măsuri contrare regulilor comunitare. Investiţii masive în serviciile publice – imposibil de aplicat din cauza regulilor bugetare. Creearea unui pol public al energiei, lucru care ar avea drept consecinţă un control al preţurilor electricităţii şi gazului – imposibil din cauza regulilor privind concurenţa. Reorientarea fondurilor destinate agriculturii spre dezvoltarea filierei bio – imposibil din cauza regulilor Politicii agricole comune.

Pentru a depăşi aceste blocaje, Franţa nesupusă se declară gata să nu respecte anumite reguli europene. Opozanţii mişcării stângiste – LREM, partidul prezidenţial şi socialiştii opuşi acordului cu Jean-Luc Mélenchon – îl acuză pe acesta din urmă că pregătesc pe ascuns un Frexit. Responsabilii Franţei nesupuse citaţi de France 24 denunţă o «instrumentalizare» şi spun că «scrie negru pe alb că nu vrem nici ieşirea din UE, nici abandonarea monedei unice euro». In schimb, Franţa nesupusă şi aliaţii ei îşi asumă strategia afirmând că şi alte state nu au respectat regulile europene, în particular cea a deficitului de 3% din PIB «încălcată de 171 de ori între 1999 şi 2018» fără ca vreo sancţiune să fi fost aplicată. De asemenea, Franţa nu a aplicat directiva privind timpul de lucru al militarilor, Olanda şi Germania au încălcat ani la rând nivelul maxim de excendent comercial iar Ungaria şi Polonia au încălcat drepturile persoanelor LGBT şi ale exilaţilor.

Specialiştii în drept european interviuvaţi de colegii noştri sunt de părere că în afară de cazurile Poloniei şi Ungariei, restul încălcărilor nu sunt de aceeaşi natură. «Toate încălcările punctuale sau accidentale nu au repus în cauză tot sistemul şi principiile fondatoare ale UE, spre deosebire de ceea ce vrea să facă Franţa nesupusă de o manieră deliberată» spune Cécilia Rizcallah de la Universitatea Saint-Louis din Bruxelles. Cu alte cuvinte, nerespectarea promovată de Mélenchon şi aliaţii săi se apropie mai mult de Varşovia şi Budapesta decât de exemplele citate ca model.

In acest caz, Franţa ar risca deschiderea unei proceduri de infringement şi apoi sancţiuni şi o eventuală condamnare de la Curtea de justiţie a UE. Nesupuşii lui Mélenchon spun însă că aceste sancţiuni vor veni târziu, că statele pot face apel şi că oricum se aplică rareori. In fine, Jean-Luc Mélenchon pariază pe faptul că statutul Franţei în sânul UE ar incita Bruxelles să nu se ia prea tare de Paris.

Chiar şi aşa însă, Franţa ar provoca o criză politică în Europa, criză pe care Mélenchon spune că şi-o va asuma şi face faţă alături de alţi aliaţi. «Problema este că pentru a modifica tratatele europene e nevoie de unanimitatea celor 27 ori, e puţin probabil ca statele nordice, zise frugale, să ajungă la o înţelegere cu Franţa nesupusă» e de părere Cécilia Rizcallah în interviul acordat France 24. In opinia acesteia, «o nerespectare sălbatică a tratatelor ar repune în cauză regulile cele mai fundamentale, lucru ce-ar putea fi mortal pentru construcţia europeană».

 
Nerespectarea tratatelor europene, propunerea nerealistă şi periculoasă a partidelor de stânga din Franţa