Emmanuel Macron îi cere lui Vladimir Putin să permită continuarea evacuărilor de la uzina Azovstal

Un reprezentant al Crucii Rosii flutura un steag alb în timp ce se apropie de platforma metalurgica Azovstal situata la periferia Mariupol. Aici au cautat un adapost civili printre care si copii, 1 mai 2022.

Un reprezentant al Crucii Rosii flutura un steag alb în timp ce se apropie de platforma metalurgica Azovstal situata la periferia Mariupol. Aici au cautat un adapost civili printre care si copii, 1 mai 2022.
Un reprezentant al Crucii Rosii flutura un steag alb în timp ce se apropie de platforma metalurgica Azovstal situata la periferia Mariupol. Aici au cautat un adapost civili printre care si copii, 1 mai 2022.
Sursa imaginii: 
International Committee of the Red Cross via AP

Președintele reales, Emmanuel Macron a avut o nouă discuție, marți, cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Ocazie cu care, liderul francez a cerut să fie permisă continuarea evacuărilor de civili din imensul complex metalurgic ucrainean de la Azovstal, situat în sud-est-ul Ucrainei. Palatul Elysée a precizat că discuția telefonică între cei doi lideri a durat 2h10. Emmanuel Macron, reales președinte pe 24 aprilie, și-a exprimat disponibilitatea de a lucra cu Vladimir Putin pentru a fi găsită soluția care va permite pacea și respectul suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și a cerut, încă o dată, încetarea focului.

Evacuarea trebuie să aibă loc în coordonare cu organizații umanitare iar civilii trebuie lăsați să decidă asupra destinației lor, în conformitate cu dreptul internațional umanitar – a precizat Palatul Elysée.

Si tot marți, armata rusă a lansat un asalt asupra uzinei, cu tancuri. Este ultimul punct necucerit de forțele rusești, la Mariupol. De altfel, în bombardamente derulate în cursul nopții de luni spre marți au murit două femei iar 10 civili au fost răniți.

ONU a anunțat, tot marți, că 101 civili, ce erau blocați pe platforma Azovstal, de câteva săptămâni, au putut fi evacuați.

La Zaporoje, orașul de destinație al acestui convoi umanitar, jurnaliștii AFP au observat cel puțin 5 autobuze care au ajuns în siguranță.

Potrivit ONU, operațiunea a fost inițiată vinerea trecută, după vizita secretarului general al Națiunilor Unite la Moscova și la Kiev, Antonio Guterres.

Alte 58 de persoane au putut fi evacuate tot de la periferia Mariupol cu destinația Zaporoje, într-o zonă controlată de forțele ucrainene. Nu toate persoanele au dorit să plece spre Zaporoje ci au ales și alte destinații.

Acolo unde a fost cazul, civilii au primit îngrijiri medicale.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii, care a participat la evacări, a indicat într-un comunicat că unele persoane erau rănite.

Aproximativ 80 de civili - potrivit Moscovei, ori, potrivit președintelui Volodimir Zelenski, aproape 100 - au fost evacuate duminică de la Azovstal.

Mariupol este un imens port situat în sud-estul Ucrainei, este aproape în totalitate distrus în bombardamente si, aproape în întregime se află sub controlul forțelor rusești.

Este prima discuție telefonică între Emmanuel Macron și Vladimir Putin, de pe 29 martie, când a fost descoperit masacrul de la Bucea. Atunci, președintele francez a denunțat, la fel ca ansamblul liderilor occidentali, cele întâmplate la Bucea, unde au fost descoperite gropi comune și zeci de cadavre de civili, pe străzi.

În ultima zi de aprilie, Emmanuel Macron a avut o discuție telefonică și cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, care, a considerat că ar fi utilă o discuție între Emmanuel Macron și Vladimir Putin.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat marți, că speră ca «pauze umanitare să fie organizate cu Ucraina și cu Rusia». Responsabilul ONU speră ca aceste pauze să permită civililor să se îndepărteze, în siguranță, de zonele de luptă. Apoi, pauzele ar trebui să ofere posibilitatea echipelor umanitare să ofere un ajutor acolo unde este nevoie mare, a precizat Antonio Guterres.

Coordonatoarea umanitară pentru Ucraina, a Națiunilor Unite, spune că la Azovstal există încă civili care nu au reușit să iasă, fie de teamă să nu fie capturați fie pentru că pur și simplu nu au reușit. Dar nu știe cu exactitate despre câți civili este vorba.

De partea sa, Vladimir Putin a declarat că Occidentul ar putea ajuta la oprirea atrocităților, printr-o presiune pe autoritățile de la Kiev - a indicat Kremlinul. Totodată, ar trebui ca Occidentul să înceteze să mai furnizeze arme Ucrainei.

Sâmbătă, în cadrul discuției cu Volodimir Zelenski, liderul francez anunța că Franța va trimite material militar Ucrainei precum și ajutor umanitar.