Preşedintele Emmanuel Macron, reînvestit în funcţie sâmbătă, 7 mai

elysee.jpg

Ceremonia de reînvestire în functie a lui Emmanuel Macron va avea loc sâmbàtà, 7 mai 2022.
Ceremonia de reînvestire în functie a lui Emmanuel Macron va avea loc sâmbàtà, 7 mai 2022.
Sursa imaginii: 
AP/Michel Euler

Ceremonia de reînvestire în funcţie a preşedintelui Emmanuel Macron va avea loc sâmbătă, 7 mai. Informaţia, dezvăluită de ziarele Le Monde şi Le Figaro a fost confirmată repede de Palatul Elysée. Cum se va derula evenimentul?

Preşedinţia Franţei promite un moment «sobru» şi «conform principiilor republicane». Ceremonia va avea loc sâmbătă, la Palatul Elysée, începând cu ora 11 dimineaţa.

Într-o primă etapă, în salonul zis «al serbărilor» - este cel mai mare al sediului preşedinţiei franceze cu o suprafaţă de 600 m2 – Laurent Fabius, preşedintele Consiliului constituţional, va proclama rezultatele oficiale ale turului doi al prezidenţialelor derulat pe 24 aprilie. După ce va fi recunoscut drept Mare Maestru al Ordinului naţional al Legiunii de onoare, Emmanuel Macron va semna procesul-verbal de rigoare şi îşi va pronunţa tradiţionalul discurs.

A doua etapă a ceremoniei se va derula în grădinile palatului prezidenţial. Ocazie cu care se va trage o salvă de tun, se va onora tricolorul şi se intona imnul naţional, Marseieza, de către orchestra Gărzii republicane. In fine, proaspăt reînvestitul şef de stat «va trece în revistă un detaşament interarmate» se poate citi în comunicatul preşedinţiei franceze. Programul reînvestirii se va termina în acest moment. Evident, în cazul unei pasări a puterii între două personalităţi diferite, ceremonia ar fi luat o cu totul altă dimensiune.

A doua zi după reînvestirea în funcţie, Emmanuel Macron va merge sub Arcul de Triumf pentru a reînvia flacăra soldatului necunoscut. O ceremonie impusă de data de 8 mai, ziua în care, în 1945, Germania nazistă a capitulat în faţa Aliaţilor, punând astfel capăt celui de-al doilea Război mondial.

 
Preşedintele Emmanuel Macron, reînvestit în funcţie sâmbătă, 7 mai