Curtea Supremă a Statelor Unite ar putea decide anularea dreptului la avort

mai_multe_persoane_au_protestat_in_fata_curtii_supreme_pentru_a_cere_pastrarea_dreptului_de_a_avorta_3_mai_2022_washington.jpg

Mai multe persoane au protestat în fata Curtii Supreme pentru a cere pastrarea dreptului de a avorta, 3 mai 2022, Washington.
Mai multe persoane au protestat în fata Curtii Supreme pentru a cere pastrarea dreptului de a avorta, 3 mai 2022, Washington.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Alex Brandon

Potrivit Politico, care se axează pe o scurgere inedită de informații, Curtea Supremă a Statelor Unite se pregătește să anuleze o decizie istorică, din 1973, prin care este recunoscut dreptul de a avorta.

Niciodată nu s-a mai înregistrat o astfel de scurgere de informații, în istoria Curții Supreme americane, căci este locul unde secretul deliberărilor este păstrat cu sfințenie.

Totuși, informația apare într-un articol din Politico, media americană, care are la bază schița unei decizii redactate de judecătorul conservator Samuel Alito, din 10 februarie și în care, magistrații lasă, în mod clar, să se înțeleagă că sunt pregătiți să anuleze dreptul la avort.

Este un drept acordat în urma unei decizii din 1973, cunoscute și sub numele de Roe vs Wade.

Curtea Supremă a Statelor Unite a decis în 1973, în privința constituționalității legilor care penalizează ori încadrează accesul la avort. Curtea a decis atunci, cu 7 voturi pentru și 2 împotrivă, că dreptul la viața privată este extins la libertatea unei femei de a decide dacă dorește să avorteze sau nu dar și că viața femeii trebuie protejată.

Decizia luată atunci a marcat deschiderea dezbaterii americane în privința legalizării avortului, în privința rolului Curții Supreme americane, dar și asupra locului religiei în sfera politică.

Ea a devenit cea mai importantă decizie politică a Curții Supreme care a divizat Statele Unite între militanții “pro-alegere” – cei care susțineau dreptul la avort – și cei “pro-viață” – cei care se declarau împotriva avorturilor.

Decizia dată cu aproape jumătate de secol și care estima că, prin Constituția americană este protejat dreptul femeilor de a avorta – “este complet nefondat de la bun început” scrie în propunerea textului din februarie 2022, susținut de 4 judecători (trei bărbați și o femeie) și de Samuel Alito. Pentru acesta din urmă, “decizia din 1973 trebuie anulată” deoarece “nicio dispoziție a Constituției nu protejează dreptul de a avorta”.

Subiectul divizează de 50 de ani Statele Unite – între pro și anti avort.

Decizia nu este una finală, ea urmează să fie confirmată în iunie ori în iulie și dacă va fi confirmată ar însemna o revoluție.

Practic, este un proiect ce face în continuare obiectul negocierilor, înainte să fie publicat, cel mai probabil, pe 30 iunie.

Iar dacă va fi confirmată anularea deciziei, practic, se va reveni la situația ce exista înainte de 1973 când, fiecare stat era liber să interzică ori să autorizeze avortul.

Dar, dat fiind că există importante fracturi geografice și politice pe subiect, jumătate din state, în special în sud și în centru, conservatoare, ar urma să interzică procedura de avort, în aceste zone, foarte repede.

Este deja cazul în Texas și în Mississippi. Dar, și alte state republicane au pregătit deja legislații similare iar unele chiar au prevăzut, pur și simplu, să interzică avortul.

Așa cum se întâmplă deja, femeile care doresc să avorteze nu au altă cale decât să o facă în state ceva mai liberale, cum este cazul în California ori în statul New York.

 

 

“Este o schiță de proiect. Este unul scandalos, fără precedent dar nu este final. Avortul este în continuare un drept și este, încă, legal” – a reacționat organizația Planned Parenthood, care se ocupă de numeroase clinici în care se practică avortul.

Reveninind nu prea mult în urmă, fostul președinte Donald Trump este cel care a remaniat profund Curtea Supremă. Trei magistrați au fost aduși pentru a consolida majoritatea conservatoare -6 judecători din 9, sunt, în prezent,conservatori. Din septembrie, noua Curte a trimis mai multe semnale favorabile celor care se opun avortului.

Organizații de apărare a dreptului la avort s-au reunit, imediat după aflarea veștii, în fața sediului Curții Supreme din Washington pentru a protesta.