Tur european: Premierul Narendra Modi lansează un apel la dialog pentru a pune capăt războiului din Ucraina dar a evitat să condamne Rusia pentru invazie

berlin_-_cancelarul_germaniei_olaf_scholz_si_premierul_indiei_narendra_modi_se_afla_alaturi_de_numerosi_responsabili_ai_celor_doua_guverne_2_mai_2022.jpg

Berlin: Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz si premierul Indiei, Narendra Modi se afla alaturi de numerosi responsabili ai celor doua guverne, 2 mai 2022
Berlin: Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz si premierul Indiei, Narendra Modi se afla alaturi de numerosi responsabili ai celor doua guverne, 2 mai 2022
Sursa imaginii: 
AP Photo/Michael Sohn

Aflat în vizită la Berlin, în cadrul unui turneu european, premierul Indiei, Narendra Modi a lansat un apel la dialog pentru a pune capăt războiului din Ucraina dar a evitat să condamne Rusia pentru invazia din țara vecină.

"De la începutul crizei în Ucraina, am cerut o încetare a focului și am subliniat că dialogul este singura cale de a rezolva conflictul", a precizat premierul Indiei, în cadrul unei conferințe de presă la care a participat împreună cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Responsabilul indian a adăugat că "nicio parte nu poate ieși victorioasă din acest război, toată lumea va înregistra pierderi", motiv pentru care India susține pacea.

India caută să își echilibreze relațiile cu Occidentul fără să își strice relația cu Rusia, care îi răspunde nevoilor în materie de arme și de energie. Astfel că New Delhi a evitat să condamne în mod deschis invazia Rusiei în Ucraina și s-a abținut chiar să voteze în acest sens în cadrul Națiunilor Unite.

Germania este primul partener economic european al Indiei, unde, activează mai bine de 1.700 de societăți germane iar mai bine de 20.000 de tineri indieni studiază în universități germane.

Cancelarul german speră să îl convingă pe Modi să se apropie de Occident în ceea ce privește criza ucraineană.

De partea sa, cancelarul german a repetat că Rusia, odată cu invazia Ucrainei, «a pus sub semnul întrebării principiile fundamentale ale dreptului internațional».  

Olaf Scholz a cerut, încă o dată, președintelui rus, Vladimir Putin, să pună punct acestui război.

Cancelarul german a anunțat că l-a invitat pe Narendra Modi la summitul liderilor din G7 ce va avea loc luna viitoare, în cadrul unei inițiative ce vizează crearea unei alianțe mai largi împotriva Rusiei.

Agenția Bloomberg scrie că Olaf Scholz a ezitat să confirme invitația deoarece a ținut cont de refuzul premierului Indiei de a condamna invazia rusă.

Pe 3 și 4 mai, premierul Indiei se află la Copenhaga pentru un summit la care participă lideri din Danemarca, Islanda, Finlanda, Suedia și Norvegia.

Si tot pe 4 mai, premierul Modi va fi primul lider care se întâlnește cu președintele reales Emmanuel Macron.

Premierul indian nu va merge la Bruxelles dat fiind că recent, președinta Comisiei Europene s-a deplasat la New Delhi.