Jandarmi francezi în Ucraina: Expertiză pentru ancheta privind crimele de război

un_localnic_cauta_printre_daramaturile_unui_bloc_de_locuinte_distrus_de_fortele_rusesti_la_borodyanka_ucraina_5_aprilie_2022._.jpg

Un localnic cauta printre darâmaturile unui bloc de locuinte distrus de fortele rusesti la Borodyanka, Ucraina, 5 aprilie 2022.
Un localnic cauta printre darâmaturile unui bloc de locuinte distrus de fortele rusesti la Borodyanka, Ucraina, 5 aprilie 2022.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Vadim Ghirda

Franța ajută anchetatori ucraineni cu logistica și experiența necesară pentru a dovedi eventualele crime de război. 18 jandarmi francezi se află la Kiev cu logistica necesară – printre care se numără și un laborator ADN. Ei au parcurs deja o parte a teritoriului ucrainean pentru a identifica cadavrele descoperite și pentru a stabili cauzele decesului. Dacă va fi cazul, probele vor fi oferite și instituțiilor internaționale care au deschis anchete pentru crime de război în Ucraina.

Un detașament al Institutului de cercetări criminale al Jandarmeriei din Franța se află de câteva săptămâni în Ucraina pentru a oferi expertiza necesară în documentarea crimelor de război imputate trupelor rusești.  

Franța a fost cea care și-a oferit ajutorul, prin intermediul ministerului de Justiție. O echipă s-a deplasat imediat pentru a putea furniza cât mai repede expertiza necesară anchetatorilor ucraineni, direct în teren, acolo unde s-au produs unele dintre posibilele crime de război.

Colonelul Franck Marescal este directorul Institutului de Cercetare Criminală a Jandarmeriei franceze și coordonează, din apropiere de Paris, întreaga operațiune. La microfonul RFI el explică ce se întâmplă cu toate probele pe care le analizează în Ucraina: «Echipa noastră de jandarmi francezi răspunde la întrebări precise formulate de un magistrat ucrainean, mai exact de procurorul general, care ne cere să identificăm victime. Este o procedură foarte tehnică și o realizăm la fața locului deoarece avem acolo un laborator ADN – pe care l-am transportat din Franța, special pentru a realiza expertizele necesare.  Apoi, stabilim cauzele morții, ori, documentăm scenele de crimă. Așadar, sunt chestiuni extrem de precise la care răspundem, prin metode științifice.  Experții noștri sunt specializați în diverse domenii de criminalístică. Aceștia fac rapoarte științifice iar ele vor sta la baza anchetelor derulate de anchetatorii ucraineni.  Noi nu suntem anchetatori ci oferim expertiza noastră”.

Adică, nu puteți spune că acolo există crime de război?

Colonelul Franck Marescal: “Nu, noi nu putem spune, deoarece nu suntem anchetatori. Faza anchetei este primordială iar noi ajutăm cu expertiza noastră, facem constatări, oferim elementele materiale pe care noi le consideram importante pentru anchetă – explicate sub formă de raport de experți.  Suntem acolo de aproape 3 săptămâni și vom rămâne cât timp ni se va cere. Ne aflăm cu baza la Kiev dar ne-am deplasat deja în mai multe orașe.  Lucrăm foarte mult împreună cu Institutul Medico Legal din Kiev și cu cel din Bucea – deci, în aceste două institute – iar în paralel, în unitatea noastră. Dacă va fi cazul să mergem și în alte locuri în care vor apărea posibile cazuri de crime de război, bineînțeles că ne vom deplasa. Dacă Ucraina ne cere acest lucru”.

Recent am citit recent mărturii ale unor oameni care s-au aflat la Bucea și care spuneau că armata rusă ar fi amplasat explozibil în apropierea unor cadavre. Ați observat așa ceva?

Colonelul Franck Marescal: “La Bucea am ajuns deja după câteva săptămâni după tragedia produsă acolo astfel că cele mai multe cadavre au fost deplasate ori duse la Institutul Medico Legal din Kiev. Deci, noi, nu am constatat așa ceva căci dacă am fi ajuns noi primii, am fi îndepărtat acest explozibil. Nu intrăm prea mult în contact cu populația civilă. Cel mai mult suntem cu colegii din IML-urile locale pentru a-i ajuta la identificarea victimelor și le explicăm metodologia noastră. Practic, ceea ce facem acolo, reprezintă munca noatră obișnuită în Franța atunci când este nevoie. Bineînțeles, contextul este diferit. Când ne deplasăm în Ucraina suntem protejați de forțele de securitate interne dar în rest munca noastră este aceeași ca în Franța”.

Nu se știe cu exactitate câți civili au murit în urma invaziei rusești. Doar la Mariupol, autoritățile ucrainene vorbesc despre 20.000 de morți, ca urmare a luptelor de aici dar și pe fondul lipsei de apă, electricitate și de hrană. Iar anchetatorii ucraineni au identificat peste 8.000 de posibile cazuri de crime de război, de la începutul invaziei rusești.