Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande, în Le Monde: Ca să-l oprim pe Vladimir Putin, să nu mai cumpărăm gaze de la el

ap21315464370937.jpg

Fostul presedinte francez François Hollande, 11 noiembrie 2021.
Fostul presedinte francez François Hollande, 11 noiembrie 2021.
Sursa imaginii: 
Ludovic Marin, Pool via AP

Intr-o tribună publicată de ziarul Le Monde, François Hollande estimează că atâta vreme cât cumpărăm gaze de la Rusia, finanţăm un război pe care, pe de altă parte, îl condamnăm. Fostul preşedinte socialist al Franţei propune aşadar limitarea achiziţiilor franceze de gaze ruseşti iar pe termen mediu, oprirea completă, la nivelul UE, a achiziţiilor de gaze din Rusia.

«Din punct de vedere moral şi politic, cum de mai putem cumpăra gaz de la Rusia când armata lui Vladimir Putin striveşte Ucraina, dă asalt Kiev-ului, bombardează oraşe întregi şi supune la suplicii groaznice o populaţie civilă căreia noi îi aducem tot sprijinul?» se întreabă retoric François Hollande.

In continuarea tribunei sale din Le Monde, fostul preşedinte francez enumeră măsurile déjà luate contra Rusiei: «sancţiuni severe la nivel european contra unor lideri şi oligarhi ruşi, repunerea în cauză a unor investiţii şi reducerea volumului de schimburi între Rusia şi restul lumii. Izolarea sistemului financiar dintr-un volum semnificativ de tranzacţii şi măsurile luate contra băncilor ruseşti sunt şi ele eficiente».

«Din motive lesne de înţeles şi care ţin de dependenţa noastră – 40% pentru Uniunea europeană – aprovizionările în gaz şi petrol rusesc au fost lăsate deoparte iar contractele cu Gazprom, strict respectate. Astfel, finanţăm un război pe care, pe de altă parte, îl condamnăm», constată Hollande în textul său din Le Monde.

Ex-preşedintele Franţei recunoaşte că «o întrerupere a importurilor de gaz rusesc pentru economiile celor 27 din UE ar avea consecinţe mari, un dublu şoc al preţurilor şi a cantităţilor, încă de iarna viitoare. Si atunci trebuie să ne resemnăm cu actuala situaţie, considerând că nu avem altă alternativă? In pofida solidarităţii pe care o demonstrăm vizavi de poporul ucrainean, nu putem plăti mai scump energia şi nu ne putem lua riscul de a nu ne încălzi iarna viitoare?» se întreabă François Hollande. Tot el continuă: «Nu e oare mai bine pentru securitatea noastră şi pentru a-i impune un revers major lui Putin, să ne schimbăm profund şi mult mai repede decât era prevăzut, modelul nostru energetic?»

«O tăiere a aprovizionărilor ruseşti ar lovi şi mai tare o piaţă déjà busculată de 6 luni de creşterea continuă a preţurilor. Europa ar trebui să profite însă de ocazie pentru a-şi modifica profund politica, instaurând o plafonare a preţurilor angro a gazelor. Un astfel de mecanism ar justifica instaurarea de compensaţii şi intervenţii pe piaţă. Ar constitui deci o povară importantă pentru bugetul Uniunii europene. Tragedia ucraineană readuce în discuţie chestiunea independenţei şi suveranităţii Europei, şi deci a Franţei. Si totul începe cu energia» e de părere fostul locatar de la Elysée.

In finalul tribunei sale din Le Monde, François Hollande exclamă: «Trebuie să rupem contractul gazier cu Rusia. Europa poate decide principiul iar Franţa trebuie să dea exemplul. E cu atât mai pregătită cu cât e mai puţin dependentă de gazul rusesc decât partenerul ei german. Cert, va avea de plătit un preţ dar acesta va fi mai ieftin decât cel al ruşinii. Dacă vrem să-l oprim pe Vladimir Putin în Ucraina atunci să începem prin a nu mai cumpăra gaz de la el» conchide fostul preşedinte al Franţei.

 
François Hollande, în Le Monde : Ca să-l oprim pe Vladimir Putin, să nu mai cumpărăm gaze de la el