Franţa suspendă paşaportul vaccinal şi masca sanitară, din 14 martie

in_franta_pasaportul_sanitar_iar_ulterior_cel_vaccinal_au_fost_indispensabile_pentru_a_putea_avea_acces_in_diverse_spatii_publice.

În Franta, pasaportul sanitar iar ulterior cel vaccinal au fost indispensabile pentru a putea avea acces în diverse spatii publice.
În Franta, pasaportul sanitar iar ulterior cel vaccinal au fost indispensabile pentru a putea avea acces în diverse spatii publice.
Sursa imaginii: 
AFP - PASCAL GUYOT

Premierul francez Jean Castex anunţă că din 14 martie nu va mai fi obligatorie masca sanitară, pentru cvasi-totalitatea spaţiilor. Totodată, din aceeaşi dată, nu va mai fi nevoie de paşaportul vaccinal pentru a putea intra în restaurante, în cinema ori în muzee.

Premierul Jean Castex anunţă că masca sanitară va mai trebui purtată în mijloacele de transport în comun şi după 14 martie, timp de câteva săptămâni.

Iar accesul în anumite spaţii publice ori la diverse evenimente nu va mai fi condiţionat de paşaportul vaccinal.

Responsabilul francez susţine că sunt reunite condiţiile pentru ca Franţa să poată să treacă la o nouă fază - de diminuare a măsurilor sanitare, care, intră practic în vigoare cu o lună înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Totuşi, masca sanitară şi un paşaport sanitar, care include un test negativ la Covid, va fi cerut  la intrarea în instituţiile de sănătate ori în casele pentru pensionari.

În ultima săptămână, în spitalele din Franţa se aflau la Terapie Intensivă 2.300 de persoane ce au dezvoltat complicaţii din cauza Covid.  

Guvernul francez condiţionase renunţarea la paşaportul vaccinal, ce era în vigoare de pe 24 ianuarie, de numărul de bolnavi din spitale, pozitivi la Covid –şi anume să nu fie internaţi mai mult de 1.500 de bolnavi.

Opoziţia l-a acuzat pe preşedintele Emmanuel Macron că se serveşte de suspendarea acestui paşaport tocmai în campania electorală pentru prezidenţiale. Anunţul ridicării acestor restricţii sanitare a fost făcut în ziua în care Emmanuel Macron şi-a oficializat candidatura pentru un nou mandat în fruntea statului.

În ultimele luni, în Franţa, ample manifestaţii au avut loc împotriva paşaportului sanitar şi al celui vaccinal iar mii de oameni au renunţat la locul de muncă după ce le-a fost impus acest paşaport pentru a putea lucra.