Franța: Proiectul de lege privind introducerea pașaportului vaccinal se reîntoarce la deputați

ministrul_sanatatii_olivier_veran_in_fata_senatului_pe_11_ianuarie_2022_paris._pe_13_ianuarie_ministrul_francez_al_sanatatii_a_fost_diagnosticat_pozitiv_la_coronavirus.

Ministrul Sanatatii, Olivier Véran în fata Senatului, pe 11 ianuarie 2022, Paris. Pe 13 ianuarie, ministrul francez al Sanatatii a fost diagnosticat pozitiv la coronavirus.
Ministrul Sanatatii, Olivier Véran în fata Senatului, pe 11 ianuarie 2022, Paris. Pe 13 ianuarie, ministrul francez al Sanatatii a fost diagnosticat pozitiv la coronavirus.
Sursa imaginii: 
© Geoffroy Van der Hasselt, AFP

În Franța, Adunarea Națională și Senatul nu au reușit să se înțeleagă pe o versiune comună a proiectului de lege prin care ar urma să fie impus populației un pașaport vaccinal. Săptămâna trecută, deputații au adoptat proiectul dar, textul a fost sensibil modificat de senatori.Comisia paritară a celor două camere nu s-a înțeles pe o versiune comună astfel că textul se reîntoarce la deputați.

Este vorba de un proiect de lege extrem de sensibil, care vizează transformarea pașaportul sanitar într-unul vaccinal.Practic, odată adoptat proiectul, doar persoanele vaccinate anti-Covid vor avea acces în spațiile de cultură, cinematografe, baruri și restaurante, trenuri și avioane ce realizează curse interne. Sămbătă de sâmbătă, de luni bune, francezii protestează în stradă împotriva pașaportului sanitar dar și al unui vaccinal.

Dacă inițial deputații au adoptat proiectul săptămâna trecută, joi, la ora 5 și 25 de minute, după dezbateri tensionate, iscate după ce președintele Emmanuel Macron a afirmat că dorește să facă «zile fripte nevaccinaților», la rândul lor, senatorii au adoptat textul tot noaptea, miercuri spre joi, la ora 2 și 30 de minute.

Senatul a adoptat proiectul cu 249 de voturi pentru și cu 63 împotrivă.

Dar, deoarece textul a fost ușor modificat de senatori, el a ajuns în comisia paritară unde, negocierile nu au dus la niciun consens între deputați și senatori, astfel că documentul se reîntoarce în Adunarea Națională.

Modificările aduse de senatori nu sunt pe placul guvernului. Senatorii doresc ca acest pașaport vaccinal să fie impus doar în cazul în care sunt spitalizate din cauza de Covid peste 10.000 de persoane, la nivel național. În caz contrar, pașaportul dispare în mod automat.

În prezent, potrivit cifrelor oficiale, 24.000 de persoane se află în spitale, din cauza coronavirusului.

În următoarele zile, proiectul va fi pasat între cele două camere iar deputații au ultimul cuvânt de spus. Odată adoptat, documentul va trebui să aibă însă și aprobarea Consiliului Constituțional.

Așadar, pașaportul vaccinal nu va intra în vigoare, așa cum își dorea guvernul, pe 15 ianuarie.