Militarii ruşi se retrag din Kazahstan după ce „şi-au îndeplinit misiunea”

rusia_kazahstan.jpg

Trupe rusesti si aliate din OTSC, pe picior de plecare la Almaty, 13 ianuarie 2022.
Trupe rusesti si aliate din OTSC, pe picior de plecare la Almaty, 13 ianuarie 2022.
Sursa imaginii: 
AFP - ALEXANDR BOGDANOV

Rusia a început să-şi retragă trupele – circa 2.000 de militari – desfăşurate în Kazahstan acum o săptămână. Retragerea militarilor ruşi se va termina peste câteva zile, spun autorităţile kazahe şi responsabilii Organizaţiei tratatului de securitate colectivă (OTSC), alianţa sub care a avut loc această desfăşurare de forţe.

„Operaţiunea de menţinere a păcii s-a terminat. Obiectivele au fost îndeplinite”. Generalul rus Andrei Serdiukov, comandatul contingentului din care făceau parte, alături de militarii ruşi, şi soldaţi belaruşi, armeni, tadjici şi kârghâzi, părea mulţumit de misiunea sa.

Ceremonia solemnă de plecare acasă a acestor militari desfăşuraţi sub drapelul Organizaţiei tratatului de securitate colectivă (OTSC) – o alianţă militară concepută şi condusă de Rusia – a avut loc joi dimineaţă la Almaty, principalul oraş din Kazahstan. De acum încolo, securitatea infrastructurilor şi clădirilor oficiale va reveni din nou forţelor de ordine kazahe. De asemenea, aeroportul din Almaty, închis de mai multe zile după ce fusese vandalizat de manifestanţi, şi-a redeschis porţile şi pistele de aterizare, permiţând reluarea zborurilor civile.

Reamintim că aceste forţe militare externe au fost desfăşurate în Kazahstan, ex-republică sovietică şi bogată ţară central-asiatică, săptămâna trecută pentru a sprijini puterea locală în faţa revoltei populare fără precedent care izbucnise în urma scumpirii carburanţilor. Intervenţia brutală a forţelor de ordine kazahe s-a soldat cu zeci de morţi şi sute de răniţi iar circa 12.000 de persoane au fost arestate. Autorităţile kazahe au calificat revolta drept „agresiune teroristă”, teză susţinută şi de preşeditentele rus Vladimir Putin.

In paralel cu înăbuşirea în sânge a manifestaţiilor, preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a lansat şi o neaşteptată ofensivă contra apropiaţilor predecesorului şi fostului său mentor politic, Nursultan Nazarbaiev, considerat de mulţi localnici drept „părintele Naţiunii”. Trebuie ştiut că membri familiei acestuia controlează sectoare întregi ale economiei şi rămân foarte influenţi în înaltele sfere ale regimului chiar dacă bătrânul ex-preşedinte s-a retras oficial de la putere de mai bine de 2 ani de zile. Tokaev l-a acuzat pe predecesorul său că „a favorizat emergenţa unei caste care a acaparat toate bogăţiile ţării”.

Corespondenta RFI la Moscova spune că retragerea militarilor ruşi din Kazahstan s-ar fi făcut pe fondul unor mici fricţiuni între cele două ţări. Noul ministru kazah al Informaţiei nu este foarte agreat de Moscova, capitală în care anumiţi responsabili politici dar şi comentatori îl acuză pe acesta din urmă de „rusofobie”. De asemenea, i se reproşează că în trecut le-a spus ruşilor din ţară „să nu uite că nu sunt autohtoni”. Ministrul în cauză a cerut să nu fie diabolizat dar apelul a fost lansat prea târziu. Directorul Roscosmos, agenţia spaţială rusă, l-a sfătuit pe ministrul în cauză să nu meargă la Baikonour, celebra bază spaţială sovietică, azi închiriată Rusiei până în 2050”.

 
Militarii ruşi se retrag din Kazahstan după ce „şi-au îndeplinit misiunea”