Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Human Rights Watch critică diverși lideri occidentali pentru lipsa lor de implicare în apărarea democrației

kenneth_roth_este_directorul_executiv_al_human_rights_watch_hrw.

Kenneth Roth este directorul executiv al Human Rights Watch (HRW).
Kenneth Roth este directorul executiv al Human Rights Watch (HRW).
Sursa imaginii: 
Fabrice COFFRINI AFP

Organizația pentru apărarea drepturilor omului – Human Rights Watch (HRW) critică, joi, în raportul anual, mai mulți lideri occidentali pentru eșecul lor în ceea ce privește criza sanitară și în apărarea democrației. Documentul de 750 de pagini, dezvăluie represiunea tot mai severă la care sunt supuși opozanții puterii din China, Rusia, Belarus și Egipt. Documentul face și cronica loviturilor de stat din Birmania și Sudan dar atenționează și despre ceea ce se întâmplă în Ungaria, Polonia, Brazilia, India.    

Directorul executiv al HRW, Kenneth Roth, estimează că mai mulți lideri occidentali au dat dovadă de slăbiciune în apărarea democrației. Ca exemplu sunt dați președintele Franței, Emmanuel Macron dar și fosta cancelară germană Angela Merkel.

Guvernul francez este felicitat pentru că a coordonat o largă condamnare a Chinei în ceea ce privește província Xinjiang dar, în același timp, ignoră faptul că în Egipt nu se repectă deloc drepturile omului.

Dar, președintele Emmanuel Macron este criticat pentru că vinde armament către Emiratele Arabe Unite și pentru că a devenit primul líder occidental care l-a întâlnit pe prințul moștenitor saudit, Mohamed ben Salman, de la asasinarea, în 2018, a jurnalistului  independent Jamal Khashoggi. 

Franța vinde armament aici, în ciuda faptului că Emiratele Arabe Unite joacă un rol important în operațiuni militare, conduse de Arabia Saudită, în Yemen și unde populația locală are de suferit.  Emiratele Arabe Unite sunt unul dintre cei mai mari importatori de armament din Franța, în top 5, între 2011 și 2020.

Raportul HRW îl ia în colimator și pe președintele Statelor Unite, Joe Biden. Odată cu preluarea mandatului său la Casa Albă, Joe Biden s-a angajat să ducă o politică externă bazată pe respectarea drepturilor omului. Dar, în tot acest timp, el a continuat să vândă arme Egiptului, Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite și Israelului –în ciuda politicilor represive duse de autoritățile locale din aceste țări.

"Liderii occidentali nu trebuie să se mulțumească în a face cunoscute lacunele autocraților ci trebuie să militeze mult mai puternic în favoarea normelor democratice", pledează Kenneth Roth.

Acesta este de părere că “incapacitatea liderilor democrați de a apăra eficient valorile fundamentale ale democrației, a permis autocraților să obțină o putere sporită, mai peste tot în lume”.

"Iar în fața pandemiei de Covid-19 și a unei temeri tot mai mari față de o eventuală catastrofă climatică, este posibil ca lideri democratici să nu găsească soluția necesară la situația actuală și oferă astfel un teren fertil autocraților, se teme Kenneth Roth, într-un interviu acordat pentru France Presse. 

Pentru Kenneth Roth – fost procuror federal american- democrația din țara sa natală este în continuare «amenințată» chiar dacă Donald Trump și partizanii săi au eșuat în tentativa lor de a-l împiedica pe Joe Biden să preia președinția.

Kenneth Roth se teme că, de fapt, asaltul de la Capitoliu, din ianuarie 2020, nu este decât «începutul» și că «un efort mult mai sofisticat» este deja angrenat pentru viitoarele alegeri, cele din 2024. Motiv pentru care, spune specialistul, care conduce Human Rights Watch de 29 de ani, "democrația Statelor Unite trebuie apărată de urgență".

El nu este de acord cu ideea că autoritarismul câștigă tot mai mult teren în timp ce democrațiile pierd căci, unele autocrații se află într-o poziție din ce în ce mai vulnerabilă.

Pe de altă parte, Human Rights Watch cere ca tot mai multe state să participe la boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de la Beijing ce se vor deschide pe 4 februarie.

Mai multe țări – printre care Statele Unite, Australia, Canada, Japonia și Marea Britanie – au anunțat că nu vor trimite reprezentanți diplomatici la acest eveniment sportiv din cauza “genocidului ce are loc și a crimelor împotriva umanității din Xinjiang și a altor încălcări ale drepturilor omului". Autoritățile chineze sunt acuzate că au încarcerat în tabere cel puțin 1 million de ouiguri dar și alte minorități, în principal musulmani, în provincia Xinjiang.

În schimb, sportivii vor participa la competiții. 

Human Rights Watch estimează că "nu putem pretinde că este normal ce se întâmplă în China".

Kenneth Roth cere sponsorilor Jocurilor Olimpice "scoată în evidență ceea ce se întâmplă în China".

De altfel, militantul s-a luat și de Elon Musk care, și-a deschis recent o unitate de automobile Tesla, în Xinjiang. "Fiecare companie ar trebui să facă tot ce îi stă în putință pentru a nu legitima represiunea aplicată de guvernul chinez”, spune Kenneth Roth, pentru care, compania Tesla merge "contra curentului".

Este salutată, în schimb, recenta decizie a Statelor Unite prin care este interzis orice import de bunuri create în regiunea Xinjiang.   

Human Rights Watch speră ca Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului să publice cât mai repede un raport despre ceea ce se întâmplă în această provincie chineză. Dar, este un lucru imposibil, cel puțin până în prezent.

Motiv pentru care, este criticat secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, care, «nu a luat nicio poziție față de China».