Printre marile ambiţii ale preşedinţiei franceze a UE, Emmanuel Macron vrea o reformă a spaţiului Schengen

macron.jpg

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, la conferinta de presà datà la Palatul Elysée pe 9 decembrie 2021 pentru a prezenta prioritàtile presedintiei franceze a UE.
Emmanuel Macron, presedintele Frantei, la conferinta de presà datà la Palatul Elysée pe 9 decembrie 2021 pentru a prezenta prioritàtile presedintiei franceze a UE.
Sursa imaginii: 
Ludovic Marin, AFP

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, şi-a prezentat joi seara, la Palatul Elysée, priorităţile preşedinţiei franceze a UE. O preşedinţie rotativă care începe la întâi ianuarie 2022. Unul din obiectivele prioritare afişate de liderul de la Paris este construirea unei „Europe puternice şi suverane”. Pentru a proteja mai bine frontierele europene, Macron îşi propune să reformeze acordurile de liberă circulaţie de la Schengen dar vrea şi o modificare a regulilor bugetare fixate de tratatul de la Maastricht.

Cu trei săptămâni înainte de debutul preşedinţiei franceze a Uniunii europene, Emmanuel Macron a vrut să prezinte în faţa presei, reunite în salonul de onoare al Palatului Elysée, marile priorităţi şi ambiţiile europene ale Franţei începând cu întâi ianuarie.

După o scurtă introducere în care a reamintit contextul în care va avea loc această preşedinţie – criză sanitară, criză a migranţiilor „manipulată de anumite ţări” – aluzie la Marea Britanie – „tensiuni în vecinătatea Europei” – aluzie la Belarus – Emmanuel Macron a ţinut să-i dea cuvântul lui Clément Beaune.

Secretarul de stat francez însărcinat cu afacerile europene a venit la tribuna din salonul de onoare al Palatului Elysée pentru a dezvălui emblema preşedinţiei franceze a UE – un U şi un E colorate în tricolorul francez albastru, alb, roşu dar şi cu steluţe europene, totul străpuns de o săgeată. Tot Clément Beaune a prezentat şi deviza, sloganul preşedinţiei franceze a UE, şi anume „Relansare, Forţă, Apartenenţă” ca şi noua monedă de 2 euro, lansată cu ocazia acestei preşedinţii.

„Modelul economic britanic se bazează pe munca la negru”

Preşedintele Franţei a revenit apoi la microfon pentru a-şi începe lungul discurs preliminar – mai bine de o oră – urmat de încă o oră de întrebări şi răspunsuri cu presa.

Emmanuel Macron a început prin a insista pe prima prioritate şi anume pe faptul că „trebuie să trecem de la o Europă a cooperării în interiorul frontierelor noastre, la o Europă puternică în lume, pe deplin suverană, liberă să aleagă ce vrea şi cu control asupra destinului ei. Asta este prioritatea mea”.

Liderul de la Elysée a reamintit aici „războiul hibrid” cu care a fost recent confruntată Europa la graniţa polono-belarusă şi lituaniano-belarusă dar şi drama recentă din Canalul Mânecii cu zeci de migranţi decedaţi în tentativa lor de a junge în Marea Britanie. In acest ultim caz, întrebat despre relaţiile cu Regatul unit, Emmanuel Macron a răspuns: „Relaţiile sunt dificile pentru că guvernul britanic nu face ceea ce spune. Mi-aş dori un guvern britanic de bună credinţăa mai spus preşedintele francez explicând că actuala criză migratorie cu britanici vine de la faptul cămodelul economic britanic se bazează pe munca la negru”.

„Dar ce înseamnă o Europă suverană? Inseamnă o Europă capabilă să-şi controleze frontierele. Este motivul pentru care vom lansa sub această preşedinţie o reformă a spaţiului Schengen. In primul rând instaurând un comitet de pilotaj politic Schengen, după modelul celui care există pentru zona euro. Miniştrii însărcinaţi cu chestiunile respective vor urma deci să se reunească în mod regulat, aşa cum o fac miniştrii de finanţe din zona euro” a precizat Emmanuel Macron.

De asemenea, preşedintele francez vrea să creeze un mecanism de sprijin de urgenţă la frontiere când un stat e confrunat cu o criză cu o implicare mai mare a agenţiei Frontex.

Cum era de aşteptat, şeful statului francez vrea să facă paşi mai mari în direcţia unei politici europene de apărare pentru a ajunge la o suveranitate strategică europeană în materie de apărare.

„Trebuie un nou model european de creştere economică

In luna februarie, Emmanuel Macron anunţă organizarea unui summit comun cu Uniunea africană pentru a evoca o serie de subiecte printre care cap de afiş se va număra chestiunea migratorie dar şi o cooperare mai strânsă între cele două maluri ale Mediteranaie. „Vrem un New Deal economic şi financiar cu Africa” a spus Macron.

Estimând că trebuie „o nouă implicare” a UE în Balcanii de Vest, preşedintele francez anunţă că în iunie se va ţine o conferinţă consacrată Balcanilor de Vest, zonă în care preşedintele francez a constatat că au reapărut tensiuni din cauza unor „interferenţe ale unor puteri regionale care vor să destabilizeze Europa”.

A doua axă, a doua prioritate franceză a preşedinţiei franceze a UE, este creearea unui nou model european de creştere economică. „Trebuie să facem Europa anului 2030” e de părere Macron anunţând un summit european informal la Paris, pentru a impulsiona această tematică, pe 10 şi 11 martie 2022. „UE are nevoie de reguli bugetare şi de finanţare adaptate. Cu alte cuvinte, trebuie regândit cadrul bugetar european al tratatului de la Maastricht” a mai insistat Emmanuel Macron estimând că „modelul european de creştere trebuie să concilieze, să îmbine, dezvoltarea economică şi ambiţiile climaterice”. Tot pe plan socio-economic, liderul de la Paris îşi propune să avanseze spre „un salariu minim european decent” estimând că o concurenţa între lucrătorii din diversele state europene poate alimenta neîncrederea faţă de blocul comunitar.

Al treilea stâlp, a treia prioritate a preşedinţiei franceze a UE, este o „Europă mai umană. Vreau ca următoarele 6 luni să fie un mare moment de umanitate, să reamintim vocaţia umanistă a Europei” a spus Emmanuel Macron.

In total, preşedinţia franceză a UE a prevăzut circa 400 de reuniuni, în mare parte programate în primele trei luni ale anului pentru a nu se suprapune cu alegerile prezidenţiale franceze de la sfârşitul lui aprilie.

 
Printre marile ambiţii ale preşedinţiei franceze a UE, Emmanuel Macron vrea o reformă a spaţiului Schengen