Turismul mondial va pierde 2.000 de miliarde de dolari în 2021 din cauza pandemiei de Covid

turism.jpg

Turisti în Times Square la New York, 15 noiembrie 2021.
Turisti în Times Square la New York, 15 noiembrie 2021.
Sursa imaginii: 
AP - Seth Wenig

Anul 2021 va fi încă unul de mari pierderi pentru sectorul turismului. O spune Organizaţia mondială a turismului, reunită în aceste zile la Madrid. Ea evaluează pierderile pe anul în curs la 2.000 de miliarde de dolari.

Pierderile pe care le înregistrează sectorul turismului în acest an, similare cu cele de anul trecut, sunt cauzate, bineînţeles,de restricţiile impuse de pandemia de Covid-19. Chiar dacă situaţia s-a ameliorat net în al treilea trimestru al anului, numărul de turişti pe 2021 rămâne cu cel puţin 70% mai mic decât cel înregistrat în 2019, ultimul an dinaintea pandemiei de coronavirus.

In al treilea trimestru al anului în curs, cifrele erau cu 58% mai ridicate decât în aceeaşi perioadă a anului trecut dar cu 64% mai mici decât cele din anul precedent, adică 2019. In plus, performanţele bune înregistrate în al treilea trimestru 2021 ascund uriaşe disparităţi regionale. Sudul Europei, Caraibele, America de nord şi America centrală ies bine, pe plus cum se spune, în timp ce Africa şi-a văzut numărul de turişti diminuat cu trei sferturi în al treilea trimestru.

„Situaţia riscă să rămână imprevizibilă” avertizează secretarul general al Organizaţiei mondiale a turismului, o organizaţie onusiană reunită în aceste zile la Madrid. Necunoscutele care riscă să pună în pericol relansarea sectorului turistic sunt ratele de vaccinare inegale pe glob, apariţia unei noi mutaţii a coronavirusului – precum actualmente Omicron – dar şi presiunea economică şi preţurile la petrol.

 
Turismul mondial va pierde 2.000 de miliarde de dolari în 2021 din cauza pandemiei de Covid