Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Migranţii care traversează Canalul Mânecii: „Franţa nu are lecţii de primit de la britanici”, spune Parisul

darmanin.jpg

Gérald Darmanin, ministrul francez de interne, 19 octombrie 2021.
Gérald Darmanin, ministrul francez de interne, 19 octombrie 2021.
Sursa imaginii: 
Benoît Tessier, Reuters

Se tensionează din nou dialogul dintre Londra şi Paris. După dosarul pescarilor, a venit rândul migranţilor care traversează Canalul Mânecii să tulbure apele franco-britanice. In momentul în care îşi primea la Paris omoloaga britanică, Gérald Darmanin, ministrul francez de Interne a estimat că „Franţa nu are lecţii de primit de la britanici”.

„Noi suntem cei care suportăm politica britanică. Să nu inversăm rolurile. Nu avem lecţii de primit de la britanici” a avertizat Gérald Darmanin pe canalul de televiziune CNews. Ministrul francez de Interne se referea la felul în care Franţa gestionează chestiunea migranţilor care vor să traverseze Canalul Mânecii pentru a ajunge în Regatul unit.

In opinia oficialului de la Paris, „situaţia migranţilor care se află în oraşul-port Calais în aşteptarea unei ipotetice traversări spre Marea Britanie se datorează exclusiv guvernului condus de Boris Johnson”. Darmanin spune de asemenea că „ONG-urile aflate la faţa locului în sprijinul migranţilor ca şi cei care organizează şi exploatează reţelele de traficanţi cu oameni sunt de cele mai multe ori de origine britanică”.

In fine, ministrul francez a profitat de ocazie pentru a critica şi „piaţa muncii din Marea Britanie care funcţionează în mare parte graţie unei armate de rezervă, cum are zice Karl Marx, persoane ilegale care pot lucra la preţuri foarte joase. Dacă britanicii şi-ar schimba puternic legislaţia, nu ar mai exista oameni la Calais şi Dunkerque”.

Atacul francez la adresa politicii britanice survine în contextul în care Darmanin o primea la Paris pe omoloaga sa de la Londra, Priti Patel, după ce joia trecută un număr record de migranţi – aproape 1.200 – reuşiseră să ajungă într-o singură zi pe solul britanic.

 
Migranţii care traversează Canalul mânecii: „Franţa nu are lecţii de primit de la britanici”, spune Parisul