China, Statele Unite, rachetele hipersonice şi accelerarea cursei înarmărilor

Defilare militară cu racheta hipersonică Dong Feng 17 în octombrie 2019 în Piaţa Tiananmen, Pekin.

Potrivit multor comentatori de politică externă, serviciile secrete americane au descoperit cu surprindere că în prezent China este capabilă să lanseze rachete hipersonice. Un astfel de test a avut loc în luna august, ţinut în secret de autorităţile chineze.

Detalii privind acest test au fost relatate şi comentate de presa occidentală, de exemplu de ziarul britanic Financial Times. Termenul de rachetă hipersonică este încă relativ nou pentru marele public, deşi mai multe ţări dezvoltă programe de acest gen. Potrivit publicaţiei economice Les Echos, cel puţin opt ţări sunt pe cale de a se dota cu această nouă tehnologie, Statele Unite, Rusia şi China făcînd parte din club.

S-ar părea că racheta lansată de chinezi a funcţionat bine, a făcut ocolul pămîntului şi apoi a coborît spre ţintă dar a ratat-o în sensul că ar fi lovit alături, la o distanţă de 20 sau 30 de kilometri. Ceea ce nu compromite cu nimic programul chinez de rachete hipersonice capabile de a purta ogive nucleare. Chinezii au demonstrat că pot pot fabrica acest tip de armă ofensivă, că o pot lansa, şi cu siguranţă că sunt pe cale de a o perfecţiona. O rachetă hipersonică prezintă un mare avantaj faţă de cele balistice, în sensul că nu urmează o traiectorie fixă, fiind manevrabile, şi deci sunt mai dificil de urmărit şi de distrus.

In contextul actualelor tensiuni dintre Statele Unite şi China, acest test efectuat în secret de chinezi este de natură să accelereze o cursă a înarmărilor relansată deja de cîţiva ani.

În anii 80 şi 90 ai secolului trecut lumea a urmărit îngrijorată cursa înarmărilor în care se angajaseră Statele Unite şi Uniunea Sovietică. Dezvoltînd un program numit războiul stelelor, americanii au reuşit să-i ruineze de fapt pe sovietici (deşi acest program s-a dovedit ulterior fiind mai degrabă o cacialma). Nu este sigur însă că acest scenariu s-ar putea produce şi în contextul competiţiei cu China. Situaţia economică a Chinei este infinit mai bună decît cea a Uniunii Sovietice în ultimele sale decenii de existenţă, aş spune chiar că se află la o distanţă de ani lumină.

Pentru a se impune în faţa Chinei, americanii se văd obligaţi să mizeze exclusiv pe supremaţia tehnologică, ceea ce va implica probabil cheltuieli gigantice. Si aici ajungem într-un punct regretabil, de natură să afecteze întreaga umanitate. Din nou, doi giganţi, în loc să orienteze sume mari spre programele ecologice, spre limitarea efectului se seră sau eradicarea sărăciei pe planetă, vor investi banii în producţia de arme din ce în ce mai sofisticate…

Îngrijorător este şi faptul că între Statele Unite şi China nu există nici un acord de control al armamentelor. Din surse americane rezultă că în China sunt în construcţie două sute de noi silozuri de rachete intercontinentale. Politica nucleară a Chinei este deci în plină accelerare, ceea ce va crea un răspuns din partea Statelor Unite.

În Franţa unii comentatori consideră că racheta hipersonică lansată de chinezi va avea un efect de tip Sputnik. Să ne amintim că în 1957 ruşii au reuşit să plaseze pentru prima dată pe o orbită terestră un satelit artificial, Sputnik 1, iar în 1961 îl trimireau în cosmos pe Gagarin. Atunci, ca răspuns, s-au lansat americanii într-un ambiţios şi foarte costisitor program spaţial, demostrînd că sunt capabili să trimită un om pe lună. Începe oare o nouă competiţie de acest gen între China şi Statele Unite? În orice caz, după retragerea din Afganistan, unde erau cheltuiţi miliarde de dolari, americanii îşi pot redirecţiona acum bugetele militare. Enormele probleme cu care sunt confruntaţi milioane de oameni pe pămînt, de la lipsa de apă la creşterea preţurilor la energie, de la malnutriţie la fanatism, vor trece pe un loc secundar. Urgenţa va deveni perfecţionarea rachetelor hipersonice…