Germania: Minaretele din Koln vor difuza vinerea apelul la rugăciune

Moscheia centrala din Koln, Germania, 8 mai 2021.

Toate moscheile din acest oraș german vor putea difuza apelul la rugăciune, o dată pe săptămână, timp de 5 minute. În mod constant va fi verificat de autorități nivelul sonor al acestor apeluri emise de către moschei. Măsura este deja contestată în timp ce primăria, cea care a acceptat această măsură, vorbește despre susținerea «diversității religioase».

Germania numără undeva la 3.000 de moscheidin care 1% recurg la un muezin pentru a face apelul la rugăciune, vinerea.

În Koln, orașul cu 120.000 de musulmani, adică 12% din populație, primăria a decis să lanseze un proiect pilot, ce va fi pus în practică timp de 2 ani. Aici se regăsesc 35 de moschei.

Muezinii vor putea lansa apelul la rugăciune, vinerea, între orele 12 și 15, timp de cel mult 5 minute.

Volumul sonor va fi limitat, vecinii vor trebui informați în prealabil despre demers iar o persoană va trebui să răspundă în cazul în care vor exista plângeri.

Un bilanț al proiectului va fi formulat după cei doi ani.

Primarul din Koln, independent dar susținut de CDU și de ecologiști, își justifică decizia luată «în semn de respect pentru islam, care, face parte din societatea germană».

Murat Sahinarslan, este liderul unui organism ce regrupează moscheile din Koln. Pentru el, avem de face cu «o măsură simbolică ». El dă asigurări că «volumul pentru chemarea la rugăciune va fi mai slab decât cel făcut de clopotele bisericilor”.  

Cotidianul din Munchen  «Merkur» este de părere că este o «falsă toleranță pentru intoleranță» și consideră că «cel mai probabil decizia este pe gustul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care, a calificat minaretele drept baionete».

Potrivit unui sondaj publicat săptămâna aceasta, 6 germani din 10 sunt împotriva unei generalizări a acestor chemări la rugăciune.