Lyon: Fără cordon-bleu în cantinele școlare

Un copil din trei cu vârste între 6 si 9 ani este supraponderal ori sufera de obezitate, potrivit OMS, care a prezentat un studiu realizat în 36 de tari.

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă asupra obezității infantile. Si este cazul în mai multe state europene. În Franța, 21% dintre copiii și adolescenții cu vârsta între 8 și 17 ani, sunt obezi. În mai toate statele industrializate, obezitatea la copii este o problemă psihosocială, nu este una medicală. Adică, obezitatea nu este îngrijorătoare în sensul medical al termenului dar ea va lăsa urme psihologice asupra un copil căci este stigmatizat, la șoală în primul rând. Care ar fi soluția? Cei aproape 30.000 de elevi ce mănâncă în cantinele școlare din Lyon, vor avea, de anul viitor, o mâncare mai sănătoasă în farfurii.

La adulți, obezitatea, este cauzată de modul de trai. La copiii ea vine pe un fond genetic, spune profesorul Patrick Trounian, consilier științific în cadrul Ligii împotriva obezității: "Este o moștenire genetică deoarece nu orice copil poate deveni obez. Trebuie să existe o predispoziție genetică. Odată ce avem această predispoziție, creierul va cere tot mai multă mâncare pentru a ajunge la greutatea prevăzută în codul genetic. Așadar, proasta alimentație are vreo legătură? Nu neapărat. Putem să ne îngrășăm indiferent de caloriile pe care le mâncăm".

Specialistul este extrem de sincer și spune că, în acest moment, medicina nu este capabilă să prevină obezitatea: "Din păcate, toate studiile făcute până acum sunt foarte clare: nu avem niciun mijloc de prevenție a obezității. Nu unul care să fie eficace. Trebuie să fim sinceri: noi, medicii, nu suntem capabili să prevenim obezitatea. Orice campanie am încercat, de fapt nu a funcționat".

La adulți, obezitatea duce la diabet. La copii, obezitatea este în primul rând o boală psihosocială, explică profesorul: "La copii, diabetul este cu total excepțional iar problemele cardiace nu există. În schimb, în toate țările industrializate, dar și în Franța, problemele vin din privirea pe care o primești de la cei din jur. Are loc o discriminare, o stigmatizare iar de aici intervine suferința directă a copilului obez. Suntem "obezofobi" – nu iubim oamenii grași. În Franța, în mod particular”.

Marie-Ange are acum 18 ani dar, de la vârsta de 6 ani, ea a fost asistată de profesioniști pentru a putea depăși anumite situații neplăcute, iscate tocmai din cauza greutății sale: "Când eram mai mică, a existat o perioadă în care îmi era greu să mă accept așa cum sunt. Stăteam într-un colț, nu vorbeam prea mult, mă îmbrăcam cu haine foarte largi. Simțeam că lumea mă judecă. Există o presiune, în societate, pentru o persoană supraponderală pentru a corespunde unui anumit tipar".  

În apropiere de Paris, în orașul Saint Denis, 13% din copiii în vârstă de 4 ani sunt supraponderali iar 6% suferă de obezitate, potrivit cifrelor din 2019. Aici, municipalitatea a creat un program prin care copilași cu vârste între 3 și 8 ani, sunt supravegheați nutrițional. Este un ajutor acordat în mod gratuit.

Laura Ovide este dieteticiană și se ocupă de acest program: "Copilașii nu își vor schimba corpolența de pe o zi pe alta. Dar, dacă pot accepta ceea ce au în farfurie, dacă sunt mai liniștiți cu ei înșiși atunci când sunt la școală, deja, este un mare lucru. O treime din copiii de care mă ocup sunt hărțuiți la școală din cauza greutății lor. Este enorm. În primul rând aici intervenim noi, înainte să reglăm problema alimentației și a sportului. Aceștia sunt copilași care nu se pot bucura în curtea școlii, în pauze, căci alții râd de ei, tot ei sunt cei care ezită să vorbească în clase, mai degrabă vor sta retrași într-un colț. Toate acestea le influențează stima de sine, de fapt".

O alimentație sănătoasă, practicarea unui sport – sunt unele soluții împotriva obezității infantile.

Iar autoritățile locale se implică, după putere, în a oferi o alimentație cât mai sănătoasă elevilor prin intermediul cantinelor școlare.

Spre exemplu, în școlile din Lyon, de anul viitor nu va mai fi servit cordon-bleu în cantinele școlare. “Este un produs alimentar ultra-transformat și nu își găsește locul în farfuria unui copil”, este justificarea unui consilier local ce a susținut acest proiect. Este un escalop pane învelit în brânză ce se topește în timpul gătirii.

Primarul din Lyon, ecologist, speră ca 100% din meniurile din cantinele pentru elevi să fie realizate din agricultură biologică iar cel puțin 50% din alimente să fie de origine locală.