Doi jurnalişti, filipineza Maria Ressa şi rusul Dmitri Muratov, laureaţii Nobelului pentru pace 2021

prix_nobel_.png

Nobelul pentru pace 2021 a fost atribuit jurnalistilor Maria Ressa si Dmitri Muratov.
Nobelul pentru pace 2021 a fost atribuit jurnalistilor Maria Ressa si Dmitri Muratov.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Eloisa Lopez/ REUTERS/Sergei Karpukhin

Cei doi jurnalişti au fost recompensaţi de Comitetul Nobel norvegian pentru „lupta lor curajoasă în favoarea libertăţii de expresie” în Filipine, respectiv Rusia. Este pentru prima oară că Nobelul pentru pace recompensează libertatea presei.

„Maria Ressa şi Dmitri Muratov sunt reprezentanţii tuturor jurnaliştilor care apără acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei sunt confruntate cu condiţii tot mai defavorabile” a declarat preşedinta instituţiei de la Oslo, Berit Reiss-Andersen.

Maria Ressa, 58 de ani, a fondat acum aproape un deceniu site-ul filipinez de investigaţii Rappler iar Dmitri Muratov este redactor-şef şi unul dintre co-fondatorii ziarului rusesc Novaia Gazeta, cel pentru care lucra şi ziarista asasinată Anna Politkosvkaia de la al cărui asasinat s-au împlinit ieri 15 ani.

Ressa a figurat în 2018, alături de alţi jurnalişti, pe lista personalităţilor care combat ştirile false, clasament întocmit de revista Time. Un an mai târziu, jurnalista – fostă corespondentă pentru CNN timp de aproape 2 decenii, a fost arestată pentru „ciber-defăimare, falsificare de informaţii şi evaziune fiscală”. Fiind critică faţă de preşedintele filipinez Rodrigo Duterte şi în particular vizavi de politica anti-drog a acestuia, extrem de violentă şi ucigătoare, comunitatea internaţională a considerat această arestare ca un act politic, represiv.

Imediat după anunţul referitor la recompensarea ei, Maria Ressa a declarat că acest lucru arată că „nimic nu este posibil fără fapte. O lume fără fapte e o lume fără adevăr şi fără încredere” a mai spus jurnalista filipineză.

Dmitri Muratov, 59 de ani, redactor-şef al publicaţiei independente Novaia Gazeta, „singurul adevărat ziar critic cu o influenţă naţională”, îşi exercită şi el meseria într-o ţară autoritară, Rusia, condusă de un „prădător al presei” cum îl denumeşte asociaţia Reporteri fără frontiere (RSF) pe Vladimir Putin. Un preşedinte dotat şi cu un oarecare cinism întrucât la aflarea numelui laureaţilor, Kremlinul a ţinut să salute „curajul şi talentul” lui Dmitri Muratov.

Asta în contextul în care mediile independente din Rusia, ca şi ONG-urile critice vizavi de putere, sunt ţinta unor represiuni. Precizăm de asemenea că Novaia Gazeta, ziarul la care lucrează deci Muratov, s-a evidenţiat printre altele cu revelaţiile făcute despre execuţiile extra-judiciare şi persecuţiile contra homosexualilor din Cecenia şi a participat de asemenea la investigaţiile internaţionale cunoscute sub numele de „Panama Papers”.

De când a fost creată în 1993, Novaia Gazeta a fost ţinta a numeroase campanii de ameninţări şi presiuni. 6 dintre ziariştii publicaţiei, printre care Anna Politkovskaia era cea mai cunoscută, au fost ucişi. Nu e deci de mirare că proaspăt laureatul Nobelului pentru pace, Dmitri Muratov, a anunţat că dedică premiul ziarului pe care îl conduce şi colegilor omorâţi.

Libertatea presei nu fusese până acum niciodată recompensată cu Nobelul. Ea figura anul acesta printre favoriţi dar erau totuşi în cursă, în total, vreo 330 de candidaturi. Reporteri fără frontiere sublinia în ultimul său raport că exercitarea meseriei de jurnalist este „grav împiedicată” în 73 de state din cele 180 analizate şi „restrânsă” în alte 59 de ţări. Situaţia este „bună” sau „satisfăcătoare” în doar 27% din ţările lumii.

Reamintim că Nobelul constă într-o medalie din aur, o diplomă şi suma de 10 milioane de coroane suedeze – aproape un milion de euro. Premiul va fi atribuit fizic respectivilor în ziua de 10 decembrie, la Oslo.

Sezonul Nobelurilor pe anul în curs se încheie luni la Stockholm unde se va anunţa laureatul pentru economie pe 2021 .

 
Doi jurnalişti, filipineza Maria Ressa şi rusul Dmitri Muratov, laureaţii Nobelului pentru pace 2021