Liban: Prima reuniune a guvernului după 13 luni

liban_-_premierul_najib_mikati_se_adreseaza_presei_dupa_ce_s-a_intalnit_cu_presedintele_michel_aoun_la_palatul_prezidential_10_septembre_2021.jpg

LIban: Premierul Najib Mikati se adreseaza presei dupa ce s-a întâlnit cu presedintele Michel Aoun la palatul prezidential, 10 septembre 2021.
LIban: Premierul Najib Mikati se adreseaza presei dupa ce s-a întâlnit cu presedintele Michel Aoun la palatul prezidential, 10 septembre 2021.
Image source: 
REUTERS - MOHAMED AZAKIR

Noul guvern libanez a susţinut luni prima sa şedinţă, după 13 luni în care ţara, aflată în plină criză economică, socială şi politică, nu a avut un Executiv. Sedinţa a avut loc la palatul prezidenţial, în prezenţa preşedintelui Michel Aoun şi a primului ministru, Najib Mikati. Premierul Najib Mikati, un miliardar libanez, sunnit, a mai condus de două ori Executivul iar acum va trebui, printr-un miracol, să găsească ieşirea din criză. Noul guvern este format din apropiaţi ai preşedintelui creştin Michel Aoun, din sunniţi şi druzi dar şi din şiiţi decişi de Hezbollah.

Liban nu dispune de un guvern din 4 august 2020, după ce două explozii au distrus parţial portul din Beirut, făcând peste 200 de morţi şi 6.500 de răniţi. Mai bine de 300.000 de oameni au rămas atunci fără locuinţe.

Cabinetul lui Hassan Diab a demisionat în urma acuzaţiilor de corupţie.  

Iar de atunci, criza economică s-a agravat într-atât de mult încât Banca Mondială a calificat-o drept « cea mai gravă criză economică din lume, pe timp de pace, după 1850 ».

Guvernul va trebui să găsească modalitatea prin care să poată încheia un acord cu Fondul Monetar Internaţional, una dintre cele mai importante etape pentru a se putea ieşi din criză.

Liban înregistrează o lipsă de lichidităţi, se înregistrează o gravă penurie de carburant şi medicamente iar toate sectoarele se confruntă şi cu întreruperi de electricitate.

Noul cabinet trebuie să pregătească terenul şi pentru organizarea alegerilor legislative prevăzute să aibă loc în mai 2022.  

Ministerul de Finanţe anunţă că FMI va vărsa din 16 septembrie un ajutor de peste 1,1 miliarde de dolari, în cadrul unui ajutor acordat mai multor ţări.

Banii vor ajunge într-un cont special din Banca Naţională a Libanului, de unde, rezervele în dolari au dispărut pur şi simplu.

Trei sferturi dintre libanezi trăiesc sub pragul sărăciei iar cei care au decis să emigreze sunt foarte mulţi.  

Ïn urmă cu câteva zile, miniştrii pentru Energie din Iordania, Egipt şi Siria s-au înţeles la Amman asupra unui parcurs prin care va putea fi distribuit gaz egiptean către Liban, prin Siria şi Iordania. 

Conducta de gaz arab – un gazoduct dar şi o linie de electricitate ce lega Egipt, Iordania şi Siria au fost avariate în urma conflictului sirian declanşat în 2011. Iar în august 2020, o explozie calificată de Damasc, drept «act terorist » a vizat gazoductul.

Populaţia locală nu crede în noul guvern, pe motiv că de fapt sunt vechi responsabili. Spre exemplu, ministrul Finanţelor, era până acum un înalt responsabil al Băncii Centrale şi este acuzat că a făcut parte dintre cei care au acoperit de decenii deficitul public.