Benallagate - Se deschide procesul lui Alexandre Benalla

alexandre_benalla_-_fost_responsabil_cu_securitatea_misiunilor_pe_care_presedintele_emmanuel_macron_le_efectua.jpg

Alexandre Benalla - fost responsabil cu securitatea misiunilor pe care presedintele Emmanuel Macron le efectua.
Alexandre Benalla - fost responsabil cu securitatea misiunilor pe care presedintele Emmanuel Macron le efectua.
Image source: 
AFP - GEOFFROY VAN DER HASSELT

În Franţa, s-a deschis procesul lui Alexandre Benalla, fostul colaborator şi apropiat al preşedintelui Emmanuel Macron. El este anchetat pentru violenţe, pentru port ilegal de armă, folosire de paşapoarte displomatice şi de serviciu după ce a încetat să lucreze la Elysée. Procesul se deschide la 3 ani după un scandal care l-a costat postul la Palatul Elysée pe Alexandre Benalla iar acum riscă închisoarea. Este scandalul care a agitat apele în cadrul dispozitivului de securitate al preşedintelui francez, în prima parte a mandatului său iar acum, cu 7 luni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale. Sentinţa ar urma să fie dată pe 1 octombrie.

Alexandre Benalla este judecat pentru că a agresat un cuplu de manifestanţi care protesta cu ocazia zilei de 1 mai, în 2018 dar şi pentru că, deşi a renunţat la post, a continuat să utilizeze paşapoarte diplomatice şi de serviciu. Apoi, este anchetat pentru «port ilegal de armă » în aprilie 2017 la Poitiers, în timpul campaniei prezidenţiale a lui Emmanuel Macron.  

Alexandre Benalla riscă până la 7 ani de închisoare şi o amendă de 100.000 de euro.

În iulie 2018, Alexandre Benalla a fost identificat de jurnaliştii publicaţiei Le Monde într-un video în care putea fi observat în civil dar cu o cască a forţelor de ordine pe cap, în timp ce scotea, în mod violent, din mulţimea de manifestanţi o femeie iar apoi şi un bărbat, pe acesta agresându-l. S-a întâmplat în arondismentul 5 din Paris.

În acel moment, Alexandre Benalla se ocupa de securitatea preşedintelui, mai exact era angajat în cadrul dispozitivului de securitate de la Palatul Elysée şi era însărcinat cu misiunile şefului statului. În acea zi de 1 mai, la manifestaţii nu trebuia să aibă decât un rol de observator.

Iniţial a fost suspendat din funcţie pentru 15 zile şi şi-a păstrat biroul la Elysée.

Cum a apărut informaţia în presă, opoziţia a vorbit de o «afacere de stat», «Benallagate»  iar şase anchete judiciare au fost deschise. Pentru una dintre anchete s-a decis necontinuarea ei. Scandalul a continuat luni de zile – presa dezvăluia noi elemente în timp ce audieri aveau loc în cadrul unei comisii de anchetă parlamentară.

Acum, Alexandre Benalla va trebui să răspundă pentru acuzaţia de « violenţe voluntare în timpul unei reuniuni » şi pentru « imixtiune în exerciţiul unei funcţii publice ».

Mai exact, va trebui să explice de ce a intervenit în manifestaţie deşi nu avea dreptul. Până acum, el s-a justificat spunând că «au fost gesturi necesare şi nu o bătaie » şi adaugă că « a avut un reflex cetăţenesc interpelând agresori ai poliţiei».

La finele lui 2019, Alexandre Benalla a publicat o care în care a scris că «erori au fost săvârşite, e cert».

El se apără spunând că potrivit unei dispoziţii a codului de procedură penală, în anumite circumstanţe, o persoană este autorizată să intervină pentru a opri autorul unui « delict flagrant ».

Alexandre Benalla va trebui să explice de ce a continuat să utilizeze 2 paşapoarte diplomatice după ce nu a mai lucrat la Elysée, pentru a călători în Africa şi în Israel.

Totodată, este bănuit că a obţinut un paşaşaport de serviciu în baza unui document fals, lucru pe care îl contestă însă.

Iar doi funcţionari din Prefectura de Poliţie din Paris sunt şi ei judecaţi pentru că i-au transmis lui Benalla imagini de supraveghere, imediat după ce a izbucnit întregul scandal.

Tânărul cuplu aflat în centrul scandalului a fost condamnat cu 500 de euro pentru că au aruncat cu diverse obiecte spre forţele de ordine. « Un act negândit » pe care îl regretă, spun ei.

Ei vor fi prezenţi la procesul lui Alexandre Benalla la fel ca alţi manifestanţi. Două sindicate ale poliţiei, fostul şef de cabinet de la Palatul Elysée şi un jurnalist sunt de asemenea părţi civile în dosar.