Pantofi „magici” de alergare fac ravagii la JO de la Tokyo

vaporfly.jpg

 Norvegianul Karsten Warholm la JO de la Tokyo, încàltat cu modelul Vaporfly al lui Nike, 30 iulie 2021.
Norvegianul Karsten Warholm la JO de la Tokyo, încàltat cu modelul Vaporfly al lui Nike, 30 iulie 2021.
Sursa imaginii: 
Andrej Isakovic, AFP

O nouă generaţie de pantofi de alergare dinamitează cursele de sprint de la JO care se desfăşoară actualmente la Tokyo. Recorduri istorice au fost astfel doborâte în ultimele zile de cei care se încalţă cu modelul Vaporfly fabricat de Nike. Cum se explică acest fenomen pe care unii îl compară déjà cu dopaj tehnologic?

Ploaia de recorduri a început să cadă mai întâi, în urmă cu 2-3 ani, la cursele de fond şi semifond. Cu noile încălţări de alergare fabricate de Nike s-au bătut recorduri vechi la maraton, 10 şi 5 kilometri. De când au început Jocurile olimpice de la Tokyo, a venit rândul altor discipline să beneficieze de aportul acestor pantofi „magici”. Cursele de 400 şi 200 de metri feminin şi masculin şi sprint-ul-rege de 100 de metri au fost marcate de timp record sau istorici.

La originea acestor performanţe ieşite din comun, modelul Vaporfly al firmei Nike. Echipaţi cu tije sau plăcuţe din carbon şi cu o talpă dintr-un material special, pantofii revoluţionari şi ultra-uşori îmbină lejeritate, rigiditate în flexiune, absorbţia şocurilor şi recuperarea energie. „Vaporfly îţi dă senzaţia că nu mai eşti încălţat ci pe arcuri” spune un maratonist american citat de France 24. Un fost campion francez povesteşte de partea sa cum odată ce s-a încălţat cu acest model, „nu mai poţi merge normal, ai chef deîndată să alergi”. In fine, fostul rege al sprintului, Usain Bolt, spunea recent într-un interviu acordat ziarului britanic The Guardian că „cu siguranţă aş fi alergat şi mai repede cu pantofii ăştia”.

Inovaţie sau dopaj tehnologic este aşadar întrebarea pe care şi-o pun specialiştii. Acum doi ani, ziarul New York Times publica un studiu din care reieşea că atleţii încălţaţi cu Vaporfly aleargă cu 4-5% mai repede decât adversarii lor altfel echipaţi. In acelaşi an 2019, 8 din cei 10 cei mai bine clasaţi alergători la cele 5 maratoane majore din lume aveau în picioare tot acest model de Nike.

Ca să facă puţină ordine pe pistele de atletism, Federaţia internaţională a încercat să impună anumite norme. S-a limitat astfel grosimea tălpii şi numărul de tige de carbon integrate în talpă. In fine, toate modelele cu care concurează atleţii trebuie să fi fost puse pe piaţă cel puţin 4 luni înainte de începutul competiţiei. Unii militează însă pentru introducerea unor controale şi măsuri ale calităţilor dinamice pentru ca alergatul să nu devină un „sport mecanic”.

Cu toate acestea, mulţi prezic că acest tip de încălţare revoluţionară mai are multe zile de trăit şi chiar se va dezvolta şi mai mult fără a fi pus la zid. Nu aceaşi soartă „fericită” au avut-o în trecutul nu foarte îndepărtat salopetele din poliuretan ale înotătorilor. Introduse la anumiţi campioni între anii 2008-2010, ele au fost repede interzise de instanţele sportive internaţionale, în particular pentru a păstra un soi de egalitate pe linia de start.

 
Pantofi „magici” de alergare fac ravagii la JO de la Tokyo