Premieră în Franţa: Statul decide restituirea unor bani furaţi de la popor

imobilul_situat_la_nr_42_avenue_foch_paris_una_dintre_cele_mai_scumpe_strazi_din_capitala_pariziana_a_fost_achizitionat_de_vice-presedintele_guineei_ecuatoriale.jpg

Imobilul situat la nr 42, Avenue Foch Paris, una dintre cele mai scumpe strazi din capitala pariziana a fost achizitionat de vice-presedintele Guineei Ecuatoriale, care este de fapt fiul presedintelui acestui stat african.
Imobilul situat la nr 42, Avenue Foch Paris, una dintre cele mai scumpe strazi din capitala pariziana a fost achizitionat de vice-presedintele Guineei Ecuatoriale, care este de fapt fiul presedintelui acestui stat african.
Image source: 
© Google Maps

Cel care a reuşit să îi sustragă este fiul preşedintelui Guineei Ecuatoriale, fiul fiind şi vice-preşedintele acestui stat. În 2020, justiţia franceză l-a condamnat pe vice-preşedintele Teodorin Obiang la 3 ani de închisoare cu suspendare, la plata unei amenzi de 30 de milioane de euro şi i-a fost confiscat un impresionant imobil parizian, situat pe una din cele mai scumpe artere din capitala Franţei, Avenue Foch – cea care prin Arcul de Triumf se uneşte cu Champs Elysées. Acum, Curtea de Casaţie din Franţa a respins recursul depus în 2020 şi a confirmat astfel condamnarea iniţială. Iar Franţa va trebui să se asigure că toate fondurile obţinute vor ajunge direct la popor.

Este o procedură inedită în Franţa şi destul de rară în lume. Ea a vizat reglementarea situaţiei în cazul unor bunuri achiziţionate cu banii unui alt stat, însuşiţi şi deturnaţi  în Franţa.

O plângere în acest sens a fost depusă în Franţa de două asociaţii internaţionale.

Justiţia franceză a considerat că vice-preşedintele Guineei Ecuatoriale s-a servit din visteria statului pentru a-şi cumpăra diverse bunuri în Franţa dar şi în alte state ale lumii, cu scopul îmbogăţirii personale. Teodorin Obiang a trecut banii prin societăţile personale de export de lemn şi i-a investit în Franţa în achiziţionarea unui imobil în valoare de 107 milioane de euro – în care se află un cinema, un hamam, o discotecă, o proprietate rezidenţială de 3.000 de mp de un lux orbitor în care aurul poate fi regăsit cu uşurinţă mai peste tot în timp ce jumătate din populaţia din Guineea Ecuatorială trăieşte cu mai puţin de 2 euro pe zi. 

Anchetatorii au descoperit în imobil mai multe maşini de lux. Un patrimoniu total în valoare de 150 de milioane de euro.

Ca să explicăm puţin situaţia – Teodorin Obiang este fiul preşedintelui Guineei Ecuatoriale - Teodoro Obiang care, conduce acest stat african din 1979 când, printr-o lovitură de stat, l-a executat pe preşedinte pentru a-i lua puterea, adică, pe nimeni altul decât unchiul său.

Revenind la procesul din Paris, avocaţii vice-preşedintelui au susţinut în instanţă că este vorba de bunuri personale şi că imobilul ar fi de fapt ambasada Guineei Ecuatoriale în Paris.

Ancheta a scos la iveală că imobilul este reşedinţa principală a vice-preşedintelui iar bunurile sunt personale.

Iar ce a dat bătăi de cap francezilor: cum poate statul francez să confişte acest imobil impresionant dar şi ce ar putea să facă Franţa cu aceşti bani.

Iar la acest capitol, de aproape 15 ani, mai multe ONG-uri cer justiţiei să pună la punct un mecanism prin care să poată fi restituite astfel de fonduri direct păgubiţilor – adică populaţiei locale victime.

Asta pentru că în dreptul francez, până săpămâna trecută,  nu exista  infracţiunea de «bun achiziţionat de un şef de stat ori responsabil de stat, cu bani ce provin din deturnarea bugetului naţional".

Dar, parlamentul francez a adoptat în urmă cu câteva zile legea prin care este permisă restituirea sumelor de bani către statele în cauză. Mai exact, decizia de acum prevede, în premieră, restituirea acestor sume direct poporului Guineei Ecuatoriale.

Ce s-a decis clar – bunurile vor fi scoase la vânzare iar fondurile obţinute vor fi plasate pe o linie bugetară coordonată de Ministerul francez de Externe. Apoi, banii vor fi investiţi în proiecte de dezvoltare locală în Guineea Ecuatorială, prin intermediul Agenţiei Franceze pentru Dezvoltare. 

Mecanismul există deja în Europa, spre exemplu Elveţia a restituit 650 de milioane de dolari către Filipine şi alte sume Nigeriei.

Astfel, Guineea Ecuatorială devine primul stat ce beneficiază de acest nou mecanism de restituire a unor fonduri obţinute fraudulos de către lideri străini.

Primele plângeri pentru « bunuri achiziţionate cu banii poporului » de către lideri africani şi anturajul lor au fost depuse în  2007 dar investigaţiile au demarat de abia în 2010.   Spre exemplu, sunt în curs procesele deschise împotriva preşedintelui din Gabon şi a familiei sale precum şi împotriva preşedintelui din Congo.

Dar de atunci, şi alţi demnitari străini au fost vizaţi de proceduri similare.

Sara Brimbeuf reprezintă Transparency international – organism ce s-a constituit parte civilă în dosar: «În Franţa avem astăzi undeva la 20 de procese deschise sub acuzaţia de «bunuri achiziţionate cu banii poporului ». Decizia este importantă pentru că ea poate transmite şi altor lideri internaţionali că Franţa nu mai poate găzdui bani murdari. Apoi, mesajul este şi pentru statele din jurul Franţei dar şi altele din Europa - Spania, Germania -  care au devenit tot mai solicitate de astfel de lideri străini».

Tutu Alicante este directorul unui ONG din Guineea Ecuatorială care militează pentru apărarea drepturilor omului: « este formidabil că am obţinut o victorie, pentru toţi cei care luptă împotriva corupţiei şi împotriva regimurilor autoritare. Suntem bucuroşi că putem să vedem cleptocraţi condamnaţi ».

Într-o altă anchetă este vizată familia preşedintelui congolez. Justiţia franceză a inculpat-o pe fiica, ginerele şi nepotul preşedintelui care, sunt anchetaţi pentru “spălare a unor bani ce provin dintr-o deturnare de fonduri publice”. Magistraţii au pus sechestru pe mai multe proprietăţi ale acestui clan, Sassou, 10 maşini de lux şi o clădire cu piscină interioară.

Potrivit Transparency Internationnal şi alţi lideri sunt în vizorul justiţiei franceze– lideri din Djibouti, Egipt, Tunisia.