Parisul coboară tot mai jos în clasamentul celor mai bune oraşe studenţeşti

studentii_din_londra_sunt_cei_mai_fericiti_de_ceea_ce_le_ofera_orasul.

Studentii din Londra sunt cei mai fericiti de ceea ce le ofera orasul.
Studentii din Londra sunt cei mai fericiti de ceea ce le ofera orasul.
Image source: 
AFP

La fel ca în fiecare an, o societate specializată în educaţie universitară internaţională - Quacquarelli Symonds (QS) – a realizat clasamentul celor mai bune oraşe pentru studiat. Sunt oraşe cu cel puţin 250.000 de locuitori. Clasamentul este realizat ţinându-se cont de mai multe criterii: de calitatea facultăţilor care există în oraş, de dorinţa tinerilor de a-şi trăi viaţa de student aici, de diversitatea localnicilor dar se ţine cont şi de avizul celor care trăiesc aici deja.

 

Londra a reuşit să îşi păstreze primul loc mondial şi este urmată în clasament de oraşul german Munchen. Seoul şi Tokyo se află pe aceeaşi treaptă a podiumului, a treia.

Paris se regăseşte de abia pe poziţia 9 în clasamentul celor mai bune oraşe studenţeşti şi pierde astfel 2 locuri în raport cu ceea ce se întâmpla în 2019.

Paris continuă să coboare tot mai jos în clasamentul celor mai bune oraşe pentru studiat, după ce a ocupat primul loc în primele 4 ediţii ale clasamentului, mai exact până în 2016.

Capitala Franţei a pierdut un loc în 2017, iar apoi 3 locuri în 2018.  

Parisul se face «vinovat» de lipsa diversităţii locale, de calitatea – în scădere- a facultăţilor sale. Ca parte pozitivă observată de actualii studenţi: posibilitatea de a fi recrutat şi costul de trai, uşor în scădere.

Iar dacă vorbim de costuri, Lyon şi Toulouse se află în topul 20 al celor mai abordabile oraşe studenţeşti din lume.

Calitatea cursurilor propuse le trage însă în jos în clasamentul general. Universităţile franceze trebuie să continue să îşi amelioreze nivelul academic, cercetarea şi formarea absolvenţilor ce au un mare potenţial de angajare, este de părere unul dintre autorii studiului.

În rest, Germania şi Australia se află în top 10 cu câte 2 foarte bune oraşe studenţeşti, fiecare. Iar pentru Statele Unite, Boston ajunge în clasament, pe locul 9.