Controale de identitate în funcţie de culoarea pielii: 6 ONG-uri acuză statul francez de practici discriminatorii

un_control_al_politiei_franceze_in_statia_de_metrou_barbes_paris.

Un control al politiei franceze în statia de metrou Barbès, Paris.
Un control al politiei franceze în statia de metrou Barbès, Paris.
Image source: 
AFP PHOTO MIGUEL MEDINA

În Franţa, anumite categorii de persoane au o probabilitate cu 20% mai mare de a fi controlate de poliţie decât restul populaţiei. Iar astăzi, mai multe asociaţii trec la atac şi sesizează Consiliul de Stat cerând să fie oprite controalele de identitate nejustificate.

Mai exact, 6 ONG-uri au cerut joi să fie oprită discriminarea prin intermediul unui control al actului de identitate – asociaţiile se plâng că de multe ori aceste controale se fac după aspectul fizic.

Printre aceste 6 ONG-uri se află Amnesty International Franţa şi Human Rights Watch care, acuză statul de «pratictici discriminatorii» şi cer modificarea codului de procedură penală.

Discuţia este deja veche în Franţa, a mai fost analizată dar, fără să se ajungă la niciun rezultat.

Pe de o parte, cererea este inedită de această dată deoarece este un demers colectiv. Apoi, scandalul a renăscut acum odată cu introducerea paşaportului sanitar ce va da dreptul unei părţi a populaţiei să verifice cealaltă parte a populaţiei, după cum acuză diverse organizaţi ce apără drepturile omului. Premierul Jean Castex a precizat că paşaportul sanitar va putea fi verificat dar nu şi identitatea celui care îl prezintă.

În ianuarie, cele 6 ONG-uri au cerut acelaşi lucru dar, printr-o acţiune de grup dirijată împotriva a 3 ministere cerându-le să declanşeze reforme structurale şi măsuri concrete pentru a împiedica derularea unor astfel de controale de identitate – considérate nejustificate.

4 luni au fost oferite ministerelor să răspundă. În lipsa lui, asociaţiile trec la etapa a doua şi caută o soluţie la Consiliul de Stat.

Cea mai înaltă jurisdicţie administrativă are mai multe căi de atac: poate cere statului să găsească o soluţie iar apoi stabili dacă ea este un corectă, explică un avocat. Sau, Consiliul de Stat poate interveni şi poate trasa chiar el liniile spre o anumită direcţie.

În cererea lor, cele 6 ONG-uri cer modificarea codului de procedură penală pentru a interzice explicit discriminarea în controlul de identitate.

În prezent, în Franţa, cartea de identitate poate fi verificată de poliţie şi jandarmerie – cu scopul de a  împiedica aducerea unei atingeri ordinii publice, în cadrul unei urmăriri ori a unei anchete.

Cererea celor 6 ONG-uri este însoţită de un dosar ce conţine 450 de pagini cu mărturii, studii, documente privind diverse cazuri de discriminări. În iunie 2021, statul francez a fost condamnat să achite câte 1.500 de euro către 3 tineri liceeni ce au fost opriţi în Gara de Nord din Paris pentru a fi controlaţi de poliţie, «un control umilitor, declanşat din cauza originilor celor 3 », după cum s-au plâns cei trei în justiţie.  

În 2016, Curtea de Casaţie condamnase statul francez definitiv, pentru prima dată, pentru controale de identitate făcute după ochi. Iar în 2017, Apărătorul Drepturilor – echivalentul Avocatului Poporului din România - Jacques Toubon, deplângea « logica suspiciunii » faţă de străinii care trăiesc în Franţa. « Un tânăr bărbat perceput ca negru ori arab, are o probabilitate cu 20% mai mare să fie controlat, decât restul populaţiei", spunea Apărătorul Drepturilor. Iar mai recent, preşedintele Emmanuel Macron declara că « astăzi, dacă avem o altă culoare a pielii decât albă, suntem mult mai controlaţi. Suntem automat percepuţi ca  problematici", spunea Emmanuel Macron în 2020. Imediat după declaraţia şefului statului, sindicatele de poliţie au respins acuzaţiile de rasism şi au cerut încetarea completă a controalelor de identitate.

Cel care duce sesizarea celor 6 ONG-uri în instanţă este avocatul Antoine Lyon-Caen. El susţine că nu este cunoscut numărul de controale de identitate în Franţa căci nu există nicio evidenţă.

Directorul general al Poliţiei Naţionale susţine că sunt “foarte multe”, dar fără să existe o evidenţă precisă.

Ce este în neregulă, l-am întrebat pe avocatul Antoine Lyon-Caen: "În primul rând, cadrul juridic ce stă la baza acestor controale de identitate este mult prea larg şi lasă loc interpretărilor. Apoi, orice control trebuie luat în evidenţă, repertoriat. La fel de bine credem că este necesară desfiinţarea Inspecţiei Poliţiei Naţionale şi înlocuirea ei cu un organism independent. La ora actuală, cine vrea să depună o plângere referitoare la un control, o poate face la Poliţie ori la Parchet. Dar, ancheta va fi făcută de un serviciu al Poliţiei. Iar asta nu e posibil. Ca poliţia să verifice un control al poliţiei".