BM: Criza economică din Liban este printre cele mai urâte din lume, din 1850 încoace

libanezi_formeaza_cozi_imense_pentru_a_reusi_sa_obtina_carburant_din_benzinarii_beirut_11_iunie_2021.jpg

Libanezi formeaza cozi imense pentru a reusi sa obtina carburant din benzinarii, Beirut, 11 iunie 2021
Libanezi formeaza cozi imense pentru a reusi sa obtina carburant din benzinarii, Beirut, 11 iunie 2021
Image source: 
AFP - ANWAR AMRO

Franța și Statele Unite iau în calcul toate opțiunile împotriva responsabililor politici din Liban, adică și impunerea unor sancțiuni, pentru a soluționa criza economică și socială ce paralizează țara. Precizarea a fost făcută de un secretar de stat în Ministerul Afacerilor Europene, Clément Beaune în timpul unei audieri în Senat.

Secretarul american de Stat Antony Blinken și omologul său francez Jean-Yves Le Drian au convenit la Paris să exercite o presiune comună  asupra liderilor libanezi dar nu au menționat sub ce formă o vor face.

Între timp, Parlementul libanez a aprobat un plan de ajutorare a familiilor cu probleme financiare, în condițiile în care întreaga țară se află în pragul unui colaps economic iar populația trăiește într-o proporție covârșitoare sub pragul sărăciei.

Jumătate de million de familii libaneze vor fi ajutate cu alocații cu o valoare de până la 126 de dolari, pe lună. Nu se știe în ce monedă vor fi oferite aceste alocații dat fiind că lira libaneză a pierdut 90% din valoarea sa în fața dolarului.

Guvernul estimează un buget total de 556 de milioane de dolari pentru întreaga acțiune și speră să poată împrumuta o parte din sumă de la Banca Mondială.

Dar, aici apar mai multe probleme. Ïn lipsa unor reforme, BM dar și alte organizații internaționale au anunțat, de mai multe ori în ultimul an, că nu vor ajuta Libanul.

Apoi, populația locală este în pragul disperării dat fiind că există o problemă de aprovizionare cu produse de primă necesitate – iar cozi pot fi observate mai peste tot iar în benzinării au loc tot mai des atacuri armate. Marți, prețul carburantului s-a majorat cu 30% .

De la începutul crizei, din toamna lui 2019, Libanul cunoaște o explozie a șomajului și a inflației. Criza economică din Liban este printre cele mai urâte din lume, din 1850 încoace, potrivit Băncii Mondiale.

Franța a restricționat recent accesul pe teritoriul său a unor personalități libaneze considerate vinovate de această criză economico-socială, fără să precizeze nume însă.