Premieră la Luvru: cel mai mare şi mai vizitat muzeu din lume va fi condus de o femeie

laurance_des_cars.jpg

Laurence des Cars devine prima femeie numità în fruntea Luvrului dupà ce a fost prima femeie care a condus muzeul d'Orsay.
Laurence des Cars devine prima femeie numità în fruntea Luvrului dupà ce a fost prima femeie care a condus muzeul d'Orsay.
Sursa imaginii: 
Alain Jocard, AFP

Laurence des Cars, actuala preşedintă a muzeului d’Orsay din Paris, a fost aleasă de preşedinţia franceză pentru a prelua conducerea muzeului Luvru. Astfel ea va fi prima femeie în fruntea celui mai mare şi mai vizitat muzeu din lume.

In vârstă de 54 de ani, licenţiată în istoria artei la Sorbona şi apoi la celebra Ecole du Louvre, specialistă a artei secolelor 19 – început de 20, Laurence des Cars a ocupat primul post de conservator la musée d’Orsay în 1994. Va rămâne acolo până în 2007. Un deceniu mai târziu, în 2017, e numită în postul de preşedintă a muzeului parizian – o premieră atunci şi pentru acest muzeu - funcţie în care este şi azi. La Luvru, mandatul ei va începe de abia la întâi septembrie.

In perioada petrecută la şefia lui musée d’Orsay, preşedinta se va remarca prin dinamica dată acestei uriaşe instituţii. «Orsay Grand ouvert» a fost de exemplu şantierul care a mobilizat-o cel mai mult şi a permis multiplicarea expoziţiilor şi mărirea spaţiilor. Extinderea muzeului s-a putut face în mare parte graţie unei donaţii de 20 de milioane de euro de la un mecen american care a dorit să rămână anonim. Tot Laurence des Cars a impulsionat diversitatea, chestiunile de societate şi atragerea tinerelor generaţii. Sub mandatul ei, numărul de vizitatori la musée d’Orsay nu a încetat să crească atingând în 2019, deci înaintea pandemiei de Covid, cifra de 3,7 milioane de vizitatori. In fine, directoarea de la Musée d’Orsay a dat un impuls şi restituirilor de opere de artă spoliate în vremea naziştilor.

De-a lungul perioadei pe care a petrecut-o în fruntea muzeului de pe malul stâng al Senei dar şi înainte, la şefia Orangerie şi apoi a agenţiei France-Muséums, Laurence des Cars a căpătat o experienţă internaţională incontestabilă, colaborând cu muzee mari de pe toate meridianele precum Metropolitan Museum of Art din New York, Royal Academy of Art din Londra sau muzeul Thyssen-Bornemisza din Madrid.

Trecând vizavi, pe celălalt mal al Senei, Laurence des Cars va găsi o moştenire şi mai colosală lăsată de predecesorul ei, actualul preşedinte – şi candidat nefericit la propria-şi succesiune – Jean-Luc Martinez. In vârstă de 57 de ani, istoric şi arheolog specializat în antichităţile greceşti, Martinez a deschis larg porţile Luvrului unui public cât mai variat şi numeros. In timpul mandatului său, numărul de vizitatori ai Luvrului a depăsit pragul simbolic de 10 milioane în 2019, un record mondial.

Precizăm că în Franţa, numirea preşedinţilor marilor muzee precum Luvru, Orsay, Versailles sau Pompidou este o atribuţie a preşedintelui Republicii.

 
Premieră la Luvru: cel mai mare şi mai vizitat muzeu din lume va fi condus de o femeie