Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Academia mondială a sănătăţii se va deschide la Lyon, în 2023

macron_sanatate.jpeg

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, anuntând în cadrul unei reuniuni OMS deschiderea, la Lyon, în 2023, a Academiei mondiale a sànàtàtii, 24 mai 2021.
Emmanuel Macron, presedintele Frantei, anuntând în cadrul unei reuniuni OMS deschiderea, la Lyon, în 2023, a Academiei mondiale a sànàtàtii, 24 mai 2021.
Sursa imaginii: 
AFP

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a anunţat că Academia mondială a sănătăţii îşi va deschide porţile la Lyon, în 2023. Proiectul, lansat acum 2 ani – adică înaintea pandemiei de Covid – este destinat să devină „structura de formare de referinţă în materie de sănătate publică”, spune preşedinţia franceză.

Proiectul de Academie fusese lansat în iunie 2019 – deci înaintea pandemiei de Covid - pentru a le permite „responsabililor publici, liderilor de firme şi forţelor vii ale societăţii civile mondiale să fie formate pentru a face faţă mizelor sanitare globale”.

Doi ani mai târziu, într-un mesaj transmis directorului-general OMS – Organizaţia mondială a sănătăţii – Tedros Adhanom Ghebreyesus, Emmanuel Macron, preşedintele Franţei a anunţat lansarea oficială a amenajării Academiei mondiale a sănătăţii.

Franţa s-a angajat să investească peste 120 de milioane de euro în acest proiect ce va vedea lumina zilei în 2023 la Lyon. Incă de anul viitor însă, catalogul instituţiei va propune primele cursuri online. Structura OMS va fi implantată într-o zonă în care se află déjà Centrul internaţional de cercetări asupra cancerului şi mai multe grupuri farmaceutice, printre care Sanofi.

OMS spune că nevoia de formare este uriaşă întrucât ar lipsi circa 18 milioane de agenţi de sănătate până în 2030, în particular în ţările mai puţin bogate. „In contextul actualei pandemii cu cortegiul ei de dezinformări, am constatat cât de importantă este ştiinţa şi sisteme de sănătate robuste” a conchis Macron mesajul transmis OMS în care confirma deschiderea institutului de la Lyon peste doi ani.

Reamintim că Organizaţia mondială a sănătăţii a fost ţinta unor critici de când a început pandemia de Covid. In particular, fostul preşedinte american Donald Trump acuza OMS că este prea influenţată de China.