Conflict Israel-Gaza: spectrul repetabilităţii

capture_decran_2021-05-19_a_19.41.36.png

Rachete trase din Gaza spre Israel, 10 mai 2021
Rachete trase din Gaza spre Israel, 10 mai 2021
Sursa imaginii: 
AFP - MOHAMMED ABED

Comunitatea internaţională, în ciuda unor susţinute demersuri diplomatice, nu reuşeşte deocamdată să obţină  încetarea focului între enclava Gaza şi Israel. Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat pentru joi 20 mai o dezbatere pe marginea războiului dintre organizaţia Hamas şi Israel. Franţa a propus la ONU o rezoluţie sprijinită de Egipt şi Iordania, dar şi de China şi Rusia după cum rezultă din diverse declaraţii făcute la sediul Naţiunilor Unite de la New York. În presa franceză au apărut numeroase comentarii pe tema escaladării violenţelor în Orientul Apropiat, inclusiv puncte de vedere israeliene şi palestiniene.

Acest conflict este analizat de zece zile sub toate unghiurile posibile, inclusiv istorice, pentru o mai bună înţelegere a naturii sale. Evident, şi speculaţiile sunt abundente, mai ales cele legate de premierul israelian Benjamin Netaniahu. Unii comentatori cred că el va ieşi întărit din punct de vedere politic din acest nou conflict şi că israelienii sunt uniţi în jurul său dată fiind ameninţarea persistentă din partea organizaţiei teroriste Hamas. Există voci avizate care spun că Netaniahu doreşte să prelungească războiul pînă la eradicarea totală a pericolului numit Hamas.

O necunoscută rămîne însă reconcilierea dintre evrei şi arabii israelieni după încetarea focului, dat fiind că mobilizarea acestora din urmă, printre altele printr-o grevă generală, în favoarea coreligionarilor lor din Gaza şi din Cisiordania, este fără precedent.

Cotidianul Le Monde publică un interviu cu o avocată canadiano-palestiniană, Diana Buttu, instalată la Haifa, fostă consilieră juridică a Organizaţiei pentru Eliberarea Palestiniei, care consideră că luptele nu ar fi izbucnit din nou fără „erorile comise de guvernul israelian”. Într-un alt registru critic ea mai spune următoarele: „Pentru Israel, palestinienii sunt indezirabili indiferent de locurile unde locuiesc ei. Noi am înţeles că problema nu este organizaţia Hamas, nu este Gaza sau Cisiordania, ci noi în calitate de popor. Întrucît Israelul ne tratează într-o manieră nediferenţiată, ca un singur şi acelaşi corp, singura modalitate de a ne cîştiga drepturile este de a înfrunta Israelul în acelaşi mod, ca un singur şi acelaşi corp.” Diana Buttu mai evocă în interviu „arsenalul legislativ” discriminatoriu faţă de arabii israelieni, de exemplu faptul că oraşele palestiniene nu au dreptul să se extindă.

Cotidianul de stînga Libération publică o tribună semnată de scriitorul şi cineastul israelian Etgar Keret care afirmă următoarele: „O ţară normală ar înţelege că teroarea abjectă care face ravagii pe străzile sale are rădăcini profunde şi că o soluţie nu poate fi găsită doar prin forţă şi violenţă. (…) O ţară normală ar înţelege că trebuie să intervină o schimbare.” Etgar Keret, unul dintre cei mai populari scriitori israelieni cu cărţi traduse în peste 40 de limbi îşi mai exprimă în articolul său exasperarea în legătură cu repetabilitatea evenimentelor. Ceea ce se întîmplă astăzi s-a mai întîmplat, spune el, reacţiile comunităţii internaţionale sunt astăzi identice cu cele din contextul crizelor precedente, iar în viitor, dacă nu intervine o schimbare majoră, crizele se vor repeta. Ori, exact în aceste scenarii repetate şi repetabile i se pare lui Etgar Keret că se ascunde anormlitatea. Iată ce mai spune el pe un ton pesimist cu gîndul la alte răbufniri de violenţă posibile în viitor: „Moartea unor cetăţeni şi copii palestinieni va şoca lumea, noi vom acuza lumea că este ipocrită, Curtea internaţională de la Haga va declara deschiderea unei anchete, noi vom declara că ancheta este antisemită, iar la sfîrşitul acestui ritual… o vom lua de la capăt.”

Scriitorul israelian pledează pentru un început de soluţie: introducerea unui partid arab în viitorul guvern al Israelului. În încheierea articolului său din Libération Etgar Keret mai spune: „Numai că iată, ţara noastră nu este o ţară normală, ea nu este gata să-şi recunoască greşelile.”