Vot istoric în Chile pentru modificarea Constituţiei

Un chilian militînd pentru schimbarea Constituţiei

În Chile electoratul a fost chemat la urne sîmbătă 15 şi duminică 16 mai pentru un vot istoric: chilienii au ales o Adunare Constituantă care va redacta o nouă constituţie. Noua lege fundamentală a ţării o va înlocui pe cea adoptată pe vremea dictaturii lui Augusto Pinochet.

Generalul Augusto Pinochet s-a aflat la putere între 1973 şi 1990, perioadă în care statul Chile a adoptat un sistem ultraliberal. Într-o anumită măsură sistemul a produs bogăţie şi prosperitate pentru o parte a populaţiei, dar şi inegalităţi devenite între timp insuportabile. Ori, chilienii doresc acum să încheie definitiv pagina istorică legată de Pinochet, şi să includă în Constituţie prevederi echivalînd cu o "umanizare" a capitalismului.

Mişcarea în acest sens a început la sfîrşitul anului 2019 cînd chilienii au ieşit masiv să manifesteze nemulţumiţi iniţial de o simplă mărire a preţului la biletul de metrou. În octombrie 2020 ei au decis prin referendum că doresc desemnarea unei Adunări Constituante formată din 155 de membri pentru redactarea unei noi Constituţii. Ceea ce s-a întîmplat week-end-ul trecut în condiţii de democraţie fără precedent în Chile. De la bun început s-a decis ca din Adunarea Constituantă să facă parte, la paritate, femei şi bărbaţi, iar 17 locuri au fost rezervate reprezentanţilor comunităţilor indigene.

În contextul epidemiei de coronavirus, despre care comentatorii avizaţi spun că a ieşit de sub control, clasa politică apare ca fiind discreditată în ochii populaţiei, în frunte cu preşedintele Sebastián Piñera. 61 la sută dintre cei 1300 de candidaţi care s-au prezentat pentru a obţine un loc în Adunarea Constituantă sunt personalităţi independente, deci care nu fac parte din partidele tradiţionale.

Printre altele, noua Constituţie ar urma să recunoască limbile indigene ca limbi oficiale, precum şi principiul statului plurinaţional – faptul că în Chile trăiesc mai multe naţiuni, ca şi în alte ţări latino-americane cum ar fi Bolivia.

O altă noutate absolută în istoria politică a statului Chile: niciodată la un scrutin nu au existat atîtea candidaturi din partea comunităţii LGBT – lesbiene, gays, bisexuali şi transgenici.

Adunarea Constituantă desemnată va avea la dispoziţie un an pentru a redacta noua Constituţie chiliană.