Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manifestaţii pro-palestiniene interzise în Franţa

capture_decran_2021-05-15_a_10.54.04.png

12 mai 2021, bombardamente israeliene în Gaza.
12 mai 2021, bombardamente israeliene în Gaza.
Sursa imaginii: 
AFP - SAID KHATIB

În contextul războiului dintre Israel şi mişcarea Hamas, în Europa şi în America de nord au avut loc numeroase manifestaţii pro-palestiniene. În Franţa, sîmbătă 15 mai, s-au derulat manifestaţii de acest gen în mai multe oraşe precum Paris, Marsilia, Strasbourg. La Paris însă manifestaţia nu a fost autorizată de ministrul de interne francez Gérald Darmanin, iar manifestanţii au fost dispersaţi de poliţie. Principalul argument evocat de ministrul de interne pentru interzicerea manifestaţiilor pro-palestiniene la Paris este perturbarea ordinii publice. El le-a recomandat prefecţilor să le interzică şi în alte oraşe ale Franţei în cazul în care consideră că aceste manifestaţii ar putea degenera şi perturba ordinea publică. Clasa politică franceză apare profund divizată în raport cu deciziile ministrului de interne şi în general faţă de conflictul dintre Israel şi mişcarea Hamas, aceasta din urmă fiind considerată de Statele Unite şi de Uniunea Europeană drept o organizaţie teroristă.

Conflictul israelo-palestinian a avut întotdeauna reverberaţii în peisajul politic francez, ceea ce se întîmplă din nou odată cu reizbucnirea războiului deschis dintre Hamas şi Israel. Decizia ministrului de interne Gérald Darmanin de a interzice manifestaţiile pro-palestiniene la Paris şi eventual în alte oraşe a provocat valuri de indignare în special în rîndurile stîngii.

O voce disidentă în tabăra stîngii este însă cea a fostului premier socialist Manuel Valls. El a declarat că „o parte a stîngii şi a extremei stîngi iau ca pretext acest conflict pentru a justifica antisemitismul.” Manuel Valls era prim-minstru al Franţei în 2014 cînd s-a derulat precedentul război între Israel şi mişcarea Hamas. Fostul demnitar evocă într-un interviu faptul că în 2014 unele manifestaţii pro-palestiniene din Franţa s-au transformat în manifestaţii pro-Hamas şi că pe străzile unor oraşe franceze s-au strigat lozinci inadmisibile cum ar fi „Moarte evreilor!”.

Manuel Valls mai consideră că singura soluţie pentru rezolvarea crizei israelo-palestiniene este cea a două state, deci de creare a unui stat palestinian, chiar dacă, recunoaşte fostul prim-ministru francez, acest scenariu devine „irealist”.

Liderul stîngii radicale, Jean-Luc Mélenchon, face parte dintre vocile cele mai indignate din cauza deciziei ministrului de interne de a interzice manifestaţiile pro-palestiniene. Iată una din reacţiile sale transmise pe Twitter: „Franţa este singura ţară din lume unde sunt interzise toate manifestaţiile de sprijinire a palestinienilor şi de protest faţă de guvernul de extremă dreapta israelian!”. Reamintesc în context că Jean-Luc Mélenchon, lider al partidului Franţa nesupusă, este candidat la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Unul din colaboratorii săi, doamna Danielle Simonnet, consilieră la primăria Parisului, declară următoarele: „Suntem în faţa unei situaţii în care există o colonizare şi discriminări aplicate de guvernul israelian. Acest stat trebuie să respecte dreptul internaţional”.

Primul secretar al Partidului socialist, Olivier Faure, consideră argumentul ministrului de interne ca fiind inacceptabil. Faptul că în 2014 s-au produs incidente la manifestaţiile pro-palestiniene nu înseamnă că ele trebuie interzise în 2021, explică liderul socialist precizînd că este de datoria guvernului să menţină ordinea. Doamna Anne Hidalgo, şi ea membră a Partidului Socialist şi primar al Parisului, consideră însă că decizia luată de ministrul de interne este una „înţeleaptă”.

Din rîndurile partidului de guvernămînt, La République en Marche, s-a exprimat deputatul Sylvain Maillard, el afirmă că decizia de interdicţie a manifestaţiilor pro-palestiniene este „dificilă” dar „necesară pentru prezervarea ordinii publice”.

Un lider al dreptei, mai precis al partidului Republicanii, Guillaume Peltier, consideră că nu trebuie acceptată importarea pe solul Franţei a conflictului israelo-palestinian. Iar un lider al extremei drepte, Sébastien Chenu, afirmă şi el că este preferabilă interzicerea manifestaţiilor pro-palestinene pentru evitarea „provocărilor anti-semite”.

In contextul conflictului israelo-palestinian antisemitismul rămîne un fenomen în creştere şi neliniştitor în Franţa. Potrivit unui sondaj realizat anul trecut 34 la sută dintre evreii din Franţa se consideră ameninţaţi. Iar acest sentiment este resimţit în special de categoria de vîrstă cuprinsă între 18 şi 24 de ani. Antisemitismul este alimentat de resentimentele populaţiei de origine musulmană, număr destul de greu de estimat, între cinci milioane şi opt milioane cinci sute de mii. Extrema stîngă şi extrema dreaptă sunt şi ele indicate de sondaje şi anchete ca surse ale anti-semitismului.