Ierusalim – violenţe şi apeluri la calm

aqsa-may102021.jpg

Tensiuni pe esplanada moscheelor, Ierusalim, 10 mai 2021
Tensiuni pe esplanada moscheelor, Ierusalim, 10 mai 2021
Image source: 
France 24

La Ierusalim s-au produs, luni 10 mai, noi înfruntări între palestinieni şi forţele israeliene, în contextul în care Israelul comemora „reunificarea oraşului” iar palestinienii protestează împotriva unor noi expulzări din zona estică a oraşului. Cotidianul Le Monde consideră că ziua de luni 10 mai a fost mai degrabă una a „rezistenţei palestiniene”.

Săptămîna aceasta s-au aliniat de fapt pe „cerul Ierusalimului” mai multe date cu caracter simbolic, arată în cotidianul  Le Monde corespondentul Louis Imbert: miercuri va fi sfîrşitul Ramadanului, iar sîmbătă palestinienii vor comemora Nakba, altfel spus îşi vor aminti de cum au fost expulzaţi sau de cum au trebuit să fugă de pe pămînturile lor în cursul războiului din 1948.
Luni zece mai a fost aşa-numita „Zi a Ierusalimului” marcînd, pentru israelieni, cucerirea şi anexarea părţii estice a oraşului după războiul de şase zile din 1967.

Numeroase sunt deci tensiunile în această veche cetate, simbol prin excelenţă a trei religii monoteiste şi a conflictelor interminabile.

Corespondentul la Ierusalim al ziarului Le Monde mai semnalează un fapt agravant, şi anume „vidul periculos” apărut la nivelul centrului de decizie al statului israelian, dat fiind că guvernul Netaniahu este unul de tranziţie în timp ce noua personalitate desemnată cu formarea unui guvern, centristul Yaïr Lapid, nu a reuşit încă să găsească formula ideeală.
Cotidianul Le Figaro arată în analizele sale că un eventual guvern condus de Yaïr Lapid nu va avea altă bază politică decît dorinţa de a-l vedea pe Benjamin Netaniahu împins înafara scenei politice.

Numeroase apeluri la calm au fost lansate pe plan internaţional în ultimile zile marcate de violente la Ierusalim. Iar procurorul general al Israelului a cerut Curtii supreme să amîne decizia privind expulzarea unor familii palestiniene din sectorul estic al Ierusalimului. Ceea ce nu va avea ca efect decît deplasarea problemei în timp, se mai arată în Le Monde.